10 Октомври 2024, 13:28 Днес (2) | Вчера (3)

Министерството на икономиката започва кампания за разясняване на европейските изисквания и стандарти пред българския бизнес

26 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Министерството на икономиката започва кампания за информиране на бизнес средите за поетите задължения в хода на преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз.

Министерството на икономиката  започва кампания за информиране на бизнес средите за поетите задължения в хода на преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз. Това обяви днес заместник-министърът на икономиката Евгения Колданова по време на организирания от МИ семинар с  бизнеса. Представители на повече от 100 български фирми и бизнесорганизации дискутираха с експерти по темите: “Стандартизация и сертификация”, “Регулиране на търговията”, “Подготовка на проекти” и др.
 “За да издържи на конкурентния натиск на единния европейски пазар, българският бизнес трябва да бъде добре информиран и подготвен за това предизвикателство” – заяви заместник-министър Колданова.  Тя цитира данни на социолозите, според които 30% от интервюираните бизнесмени не са запознати какви ще бъдат последиците за бизнеса им след присъединяването, а 50% имат само обща представа за това.
 Министерството на икономиката предвижда да се създаде “call center” (“колцентър”), който да дава бърза и точна информация на всички интересуващи се фирми за изискванията в хода на присъединителния процес.
 Заместник-министър Колданова  съобщи, че за техническото и финансовото подпомагане на предприемачеството в подготовката му за изпълнение на изискванията на ЕС могат да се използват възможностите, които предлага програма ФАР в рамките на оперативната програма “Насърчаване конкурентоспособността на българската икономика”. Грантовата схема за подкрепа на конкурентоспособността осигурява комплексно подпомагане, като включва два вида проекти:
· Проекти, свързани с постигане на съответствие с европейското законодателство;
· Проекти, подкрепящи технологичното обновление на предприятия от приоритетни сектори и изостанали райони.
 
 Инвестиционната подкрепа в рамките на тази грантова схема е насочена към технологичен трансфер и  иновациии, въвеждане на добри производствени практики, развитие на маркетинга. До два месеца се очаква да бъде одобрена грантовата схема от ЕК и тогава ще може да се кандидатства по нея.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3345
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив