29 Септември 2024, 10:24 Днес (0) | Вчера (0)

Министър Богоев ще ръководи българската делегация за участие в 58-та сесия на Световната здравна асамблея

12 Май 2005 15:09 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Сред основните теми на сесията са превенцията и контрола на рака, безопасността на кръвта и прилагането на информационните технологии за здравни нужди и медицински цели

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев ще ръководи българската правителствена делегация за участие в 58-та сесия на Световната здравна асамблея, която ще се проведе от 16 до 25 май 2005 г. в Женева, Швейцария, съобщиха от Министерския съвет. Сред основните теми на сесията са превенцията и контрола на рака, безопасността на кръвта, антимикробната резистентност, укрепването на подготовката за пандемия от грип, устойчивото финансиране на здравеопазването, социалното здравно осигуряване и прилагането на информационните технологии за здравни нужди и медицински цели. 
Асамблеята ще приеме резолюция, която призовава страните - членки да предприемат мерки за превенция и контрол, и изисква от генералния директор да насочи работата на СЗО в тази посока. Целта е да бъде намалено разпространението и смъртността от болестта, да се подобри качеството на живот на раково болните и техните семейства.
На форума ще бъде разгледан и проблемът за кръвопреливането. Безопасността на кръвта е неразделна част от Плана на СЗО за увеличаване на превенцията от ХИВ инфекции. Асамблеята ще обсъди и подготовката за пандемия от грип. Ще се обсъдят разработването още производството на собствени грипни ваксини според годишните нужди.
Ще бъде дискутирана антимикробната резистентност като предизвикателство към глобалната здравна сигурност. Отчита се, че повече от половината от всички лекарства са неподходящо предписани, разпространявани или продавани. Около половината от пациентите не успяват да ги вземат правилно, а около една трета от населението в света няма достъп до основни лекарства. Отбелязва се и неподходящ избор и дозировка на антибиотици за бактериални инфекции, прекомерната употреба на инжекции, вместо по-подходящата орална формулировка и проблемът със само лечението. Последиците често са сериозни заболявания и смърт, особено при детските инфекции като пневмония, хронични заболявания, хипертония, диабет, епилепсия, ментални разстройства. Излишната употреба на лекарства изразходва ресурси под формата на плащания от пациента. За справяне с този проблем, Световната здравна асамблея ще вземе решение отделните страни да разработят последователен и цялостен подход за изпълнение на стратегия за контрол и ограничаване на антимикробната резистентност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив