04 Март 2021, 14:49 Днес (11) | Вчера (0)

Министър Горанов прогнозира фалити на университети

01 Август 2016 13:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 август 2016, 13:29

Причина за думите на Горанов е решението на кабинета да бъдат отпуснати 1.3 млн. лева от бюджета на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", който изпитва големи финансови затруднения

Има сериозен риск от масови фалити на висши училища след година-две, ако спешно не се вземат мерки.

Това е предупредил финансовият министър Владислав Горанов на последното правителствено заседание, провело се в сряда, става ясно от стенограмата, публикувана на интернет страницата на Министерския съвет. 

Причина за думите на Горанов е решението на кабинета да бъдат отпуснати 1.3 млн. лева от бюджета на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", който изпитва големи финансови затруднения. Парите са нужни за неизплатени хонорари на преподаватели и ремонт на университета.

"Без да съм лош пророк, проблемът на ВТУ няма да се реши с това, което днес се прави. Защото те проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат - с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни. Това трябва да го направим. В противен случай ще говорим след година-две за масови фалити на висши училища", казва по време на заседанието министърът. 

"Тук е кметът на Търново, той ще събере хората депутати от Търново и ще дойде да брани територия, която обаче не трябва да съществува самоцелно. Нито самоцелно могат да съществуват театри, ако няма кой да посещава постановките им. Още по-малко самоцелно могат да съществуват висши училища, ако няма кой да се обучава в тях", допълва Горанов. 

Той съветва образователния министър Меглена Кунева да осъществи спешна реформа в сектора.

Кунева подкрепя Горанов за реформите и начерта стъпки към осъществяването им. Според нея не може във всеки град да има университет, само защото той щял да допринесе за неговото развитие. Тя подчертава също, че се предприемали стъпки към окрупняване на факултети, които преди това били разделени. Кунева даде пример с химията където имало отделни факултети по органична и неорганична химия.

 

Кунева каза също, че се въвежда нова схема за изчисляване на годишната аудиторна натовареност на преподавателския състав, преструктуриране и закриване на научни, административни и образователни звена и оптимизиране на учебния процес в звената с малък брой обучавани студенти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив