03 Юни 2020, 03:25 Днес (0) | Вчера (12)

Министър Лиляна Павлова откри най-големия блокчейн форум в ЦИЕ

25 Октомври 2018 13:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2018, 13:54

90% от бъдещите работни места ще изискват дигитални умения

"На национално и на европейско равнище ние сме изцяло отдадени на това да допринесем за създаването на благоприятна среда, която ще помогне на услугите, използващи блокчейн, да се разпространяват в ЕС". Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в обръщението си към участниците в CEE Block Sofia 2018 – най-големият и стратегически блокчейна форум в Централна и Източна Европа.

Събитието се провежда в София Тех Парк. В него участват водещи международни компании и експерти, политици и представители на правителствата на 22-те страни членки, подписали споразумението за блокчейн сътрудничество в Европа. Форумът е продължение на усилията, които положи първото Българското председателство на Съвета на ЕС да утвърди нашата страна като дигитален хъб за Централна и Източна Европа.
Министър Павлова припомни, че "дигитална Европа" беше един от четирите основни приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС и че страната ни не само успя да развие поставената от Естонското председателство тема, но и да вземе конкретни практически решения за всички европейски граждани. Сред тях са законодателството, свързано с киберсигурността и авторското право, Европейският кодекс за поведение в областта на електронните съобщения и неговия управителен орган, геоблокинга, свободното движение на данни и Единен цифров портал.

"Не беше лесно, тъй като този сектор е изключително фрагментиран както на национално, така и на европейско равнище и често се сблъсквахме с противоположните позиции на заинтересованите страни по отношение на различните досиета и законодателни актове", подчерта министърът. Тя изрази надежда, че форумът ще допринесе за това всички заедно да дискутират по общите теми и да обединяват позициите си за това какъв тип регулации в сектора са необходими и заедно да дадат отговор на най-важния въпрос - как блокчейн технологиите ще осигурят по-добри публични услуги за хората и бизнеса, по-добра защита на данните, възможности за индустрията.

Министърът за Българското председателство благодари на организаторите на CEE Block Sofia 2018, част от World BC Forum, за това, че представя страната ни и възможностите, които предлага за развитие на ИТ бизнеса у нас и на българските таланти и водещите технологични компании и старт-ъпи да покажат техните работещи продукти и решения.

"Няма съмнение, че глобализацията и цифровизацията са процеси, които бързо променят начина, по който функционира обществото и икономиката, но и които ни сблъскват с нови предизвикателства като киберсигурността, необходимостта от повече инвестиции в дигиталните умения и дисбаланса на пазара на труда. Знаем, че 90% от бъдещите работни места ще изискват дигитални умения и че 170 000 000 европейци нямат такива. В същото време ИТ секторът е най-бързо развиващият се в Европа, но сме горди да кажем - и в България. Той създава хиляди нови работни места у нас годишно и връща десетки млади българи обратно в родината", посочи още Лиляна Павлова.

Министърът подчерта факта, че форумът се провежда на емблематично място – залата "Джон Атанасов", носеща името на  българина, изобретил компютъра и в която се проведе вечерята на европейските лидери преди Срещата на върха на 16 май в София. Разговорите им бяха посветени именно на усилията, които Европа трябва да направи в сферата на дигиталните технологии и обучението, за да остане конкурентоспособна на САЩ, Китай и другите лидери на световния пазар.

Целта на провеждащия се в София форум е именно тази - обсъждане на блокчейн стратегията на Европейската комисия и страните членки от правна, регулаторна, данъчна, икономическа, социална и обществена гледна точка, в духа на единния европейски цифров пазар и нуждите на бизнеса. Визията на ЕК за блокчейн технологията ще бъде представена на форума лично от еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Сред лекторите на конференцията са още президентът Росен Плевнелиев, заместник-министрите на образованието и науката Деница Сачева и проф. Иван Димов, както и представители на министерствата на икономиката, транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Агенцията за електронно управление.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив