25 Февруари 2021, 11:49 Днес (4) | Вчера (16)

Младежи ще вземат до 50 хил. лв. нисколихвен кредит за бизнес

24 Април 2017 09:15 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 април 2017, 08:59

13 финансови институции ще раздават 50 млн. лв. от еврофондовете

Младежи до 29 г., хора с увреждания и хора без работа повече от половин година, които тепърва започват бизнес, ще имат достъп до нисколихвени микрокредити в размер между 5 хил. лв. и близо 49 хил. лв. Достъп до парите ще имат социални фирми - също създадени току-що или вече работещи, пише в. "Сега". Кредитите ще се отпускат от банки и други финансови институции. Фондът на фондовете, който управлява тези финансови инструменти, вече е обявил обществена поръчка. Ресурсът от 50 млн. лв. е разпределен в 13 позиции - от 1 млн. лв. до 10 млн. лв. Банките и другите институции, които искат да дават кредитите, трябва да осигурят собствено съфинансиране между 20% и 30% в зависимост от това на кого отпускат кредите. Парите, предоставени от оперативната програма, ще се отпускат с 0% лихва, а максималният срок може да е 10 години, пише в условията на поръчката. Срокът за кандидатстване за финансовите институции е 5 май.

Според мотивите на поръчката чрез този ресурс ще се подпомогне младежката заетост, ще се осигури достъпно финансиране за създаване и развитие на стартиращи предприятия. Поне 10% от финансовия инструмент за всяка банка или друга институция ще трябва да се даде на млади хора до 29 г., които започват свой бизнес.

"Тази подкрепа е съобразена с пазарните проучвания, идентифицираните пазарни неуспехи, неоптимални инвестиционни ситуации и анализа на научените уроци от предходния програмен период", пише още в поръчката. Предварителната оценка на финансовите инструменти по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" показала, че равнището на заетостта е особено ниско сред уязвимите социални групи, като младежи до 29 г., хора с увреждания, малцинствени групи и нискоквалифицирани работници. Тези уязвими групи "се считат от банките за некредитоспособни и нерентабилни поради високия им рисков профил (недостатъчно продължителна дейност, недоказан потенциал за приходи от дейността, нискокачествени обезпечения, липса или неблагоприятна кредитна история и др.), в резултат на което те нямат достъп до финансиране на приемливи за тях условия", мотивират се още от Фонда.

ТЪРСЕНЕ

Според предварителната оценка и анализа на потенциала за използване на подобни финансови инструменти у нас за периода от 2014 до 2020 г. на пазара има нужда от микрокредити в размер на 432 млн. евро, които обаче няма кой да предостави. Социални предприятия, центрове за обучение, микропредприятия, нуждаещи се от финансиране за обучение на служителите си и лица, които имат нужда от обучение - да създадат компания или да намерят работа, са посочили, че имат нужда от тази сума като финансиране, но за нея няма предлагане от банките и другите финансови институции. "При оценка на търсенето не е правен анализ на икономическата жизнеспособност на потенциалните проекти, а се базира на личната оценка на участващите в проучването организации за необходимостта им от финансиране", обясниха от социалното министерство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив