08 Декември 2019, 19:02 Днес (0) | Вчера (0)

НАП и МВР ще влизат на масови проверки в кварталните сервизи

25 Януари 2017 09:09 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 януари 2017, 09:12

Всяка втора работилница работела на черно и продавала крадени части

НАП и МВР ще влизат на масови проверки в кварталните сервизи. Акцията е планирана за близките дни, като операциите ще продължат регулярно чак до 2018 година, пише в. Монитор. Планът е заложен в стратегията за превенцията на престъпността на полицията.

Смята се, че всяка втора работилница е нелегална, а потъналите от спестени данъци и осигуровки пари се изчисляват на десетки милиони годишно. Освен това много от сервизите продавали и крадени части. Данни на комисията по транспорт в парламента показват, че над 10 000 сервиза в страната работят на черно и над тях не се упражнява никакъв контрол.

Проблемът идвал още от далечната 2000 година, до когато е имало правила. След това обаче дейността на монтьорите е била прехвърлена към Закона за занаятите, където не била регламентирана ясно. В резултат на тази промяна в момента всеки търговец можел да отвори сервиз, като се сдобие с нужната регистрация, без обаче да покрие изисквания за техника и квалификация на работниците. Сервизите не давали гаранция за ремонта и използваните части. Много от тях не издавали на клиентите си и касови бележки. Депутатите обмислят законопроект, който да регламентира сервизната дейност, в който се лансира идеята да има регистър на монтьорите.

Данните на парламента се припокриват и с тези на НАП, откъдето твърдят също, че всеки втори сервиз в страната е фантом. Само в последните дни преди коледните празници са били проверени над 200 работилници в цялата страна, като почти при всички данъчните са открили нередности. Най-сериозното нарушение, на което са се натъквали контролните органи, са сервизи, които нямат нито един документ, удостоверяващ дейността им пред държавата. Незаконните работилници се укриват най-вече в частни гаражи и големи халета, които отвън изглеждат празни. Нито един от служителите в подобен сервиз няма легален трудов договор, нито внесени осигуровки. Освен това липсва и касов апарат, касова книга и каквито и да било финансови документи.

"Голяма част от ползвателите на тези услуги не разбират, че без издаден касов бон не получават никаква гаранция за ремонта, който е извършен, и частите, които са вложени в него", обясниха от НАП пред "Монитор".

От СБА апелираха за изготвянето на закон, който да предвиди въвеждането на задължителна регистрация на всички авторемонтни търговски обекти, създаване на регистър, въвеждането на задължителни "сервизни картони" за всяка кола. С тази стъпка например ще може да се ограничи и превъртането на километражите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив