20 Април 2024, 05:27 Днес (0) | Вчера (10)

НББАЗ поставено под мониторинг

12 Декември 2018 15:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2018, 09:55

Съветът на бюрата иска от българското бюро презастрахователна програма и ежемесечни справки за финансовото състояние

Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) е поставено под неформално наблюдение от Съвета на бюрата, считано от месец март тази година, съобщиха от Управителния съвет на българското бюро. Искането е за осигуряване на банкова гаранция от 4 млн. евро в тяхна полза, която гаранцията своевременно е издадена, допълват още оттам.

С писмо от 10.12.2018 г. Съветът на бюрата поставя формални изисквания за разширение на наблюдението, отнасящи се до предоставяне на презастрахователна програма на НББАЗ и ежемесечни справки за финансовото състояние на българското бюро, които изисквания определят процедурата по наблюдение, осъществявана от Съвета на бюрата.

Припомняме, проблемът назря и бе огласен още миналата година. В края на ноември 2017-та бе обявено, че две български застрахователни компании са в процедура на мониторинг от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи заради предявени към тях  гаранционни искания от национални бюра от системата "Зелена карта". Сигналът е дошъл от Съвета на бюрата "Зелена карта". Компаниите обаче са отказали плащане на обезщетения сумарно за десетки милиони евро по настъпили застрахователни събития в чужбина и по тази причина голяма част от кореспондентските бюра са прекратили договорни отношения с нашите застрахователи. От КФН бяха обявили тогава, че спорът не засяга Регулатора, защото е между застрахователите и бюрото "Зелена карта".

Късно днес от КФН обявиха следното: "Днес Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) уведоми Комисията за финансов надзор (КФН) за решение на Управляващия комитет на Съвета на бюрата да постави формални изисквания за разширение на наблюдението над НББАЗ. В тази връзка КФН предприе незабавни действия и провеждане на консултации за установяване причините за приложената мярка и оценката на въздействието ѝ с цел защита на финансовата стабилност и обществения интерес."

ИНСМАРКЕТ е изпратил въпроси по казуса до НББАЗ и очаква отговор оттам. На наше запитване до АБЗ оттам посочиха като източник на коментари НББАЗ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив