26 Юни 2019, 13:25 Днес (3) | Вчера (13)

Надзорът пак покани "Олимпик - клон България" да се издължи

07 Юни 2018 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 юни 2018, 16:59
КФН

Компанията трябва да извърши банкови преводи според определението на надзорния орган в Кипър

Комисията за финансов надзор подкани застрахователна компания "Олимпик - клон България" да плати. Със свое решение регулаторът уведоми застрахователя, че трябва да предприеме необходимите действия по извършване на плащания и банкови преводи - така, както са определени в искането на Министерството на финансите на Кипър, Надзорен орган върху застраховането в Кипър.

Това е втора покана от страна на българския надзор. Припомняме, на 24 май КФН уведоми застрахователя да предприеме необходимите действия по извършване на плащания.

На 11 май, както писа ИНСМАРКЕТ,  с решение на Кипърския регулатор, българската КФН отне лиценза на ЗК "Олимпик" АД, която извършва дейност в България при условията на право на установяване чрез клон. В съответствие със закона на Република Кипър на дружеството бе предоставен специален лиценз, който включва само възможност за продължаване на дейността по вече сключени договори, уреждане на висящи претенции и събиране на дължими към дружеството премии, както и да удовлетворява други задължения.

За прилагането на специалния лиценз бе назначен специален администратор - "Мазарс ООД" (Mazars Limited),  представлявано от Павлос Накузи и Петрос Накузи заедно или поотделно, със задължение да гарантира, че за периода на специалния лиценз дружеството ще извършва само споменатите по-горе дейности. Назначеният специален администратор отговаря и за цялостната дейност на застрахователя, включително за дейността му в България.

В изпълнение на изискванията на европейското законодателство КФН взе решение за прилагане на принудителна административна мярка спрямо ЗК "Олимпик – клон България" КЧТ, с която наложи забрана за сключване на нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, удължаване на срока на сключени договори и разширяване на покритието по тях, както и за забрана свободното разпореждане с активи на клона на територията на Република България.

Застрахователна компания Олимпик е създадена през 1995 г. като акционерно дружество в Република Кипър. "Олимпик - клон България" КЧТ е лицензиран за извършване на застраховане в България от 2009 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив