Две са основните групи, които предизвикват такива хранителни отравяния – салмонелата и стафилокок
За миналата година имаме регистрирани 15 взрива от хранителни отравяния, те са засегнали над 270 души. Това каза д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, цитиран от БГНЕС.
"Това е около средната бройка за такива хранителни отравяния и е хубаво, че не се увеличават. За миналата година няма смъртност сред тези 270 засегнати лица. За 11 от тях имаме точна представа
какво ги е предизвикало, чрез лабораторни изследвания сме доказали кои са причинителите. И както и в предни години, две са основните групи, които предизвикват такива хранителни отравяния –
салмонелата и стафилокок. По отношение на мястото от тези 15, седем са след консумация на храна, приготвена от заведение. За щастие малка част от тях са детски градини и ясли." С уточнението, че не
е правил проверка, д-р Кунчев каза, че мисли, че за миналата година няма такъв случай от тези 15. Има в училищно организирано хранене и най- вече в заведения за обществено хранене. 8 в семейна
среда в различни домакинства.
Наблюдение, което се потвърждава през годините, като най-рискова група храни могат да се посочат месото и местните продукти, след това е яйцата и различни яйчени продукти, на трето място са всички
други храни взети заедно.
Д-р Кунчев участва в пресконференция "Безопасността на храните" по повод Световния ден на здравето – 7 април. Тази година темата на Световния ден на здравето е безопасността на храните и е
определена от Световната здравна организация (СЗО).