От една година нелегалното производство на храни е престъпление според измененията на закона за храните и наказателния кодекс, за което най-тежкото наказание е лишаване от свобода за 3 години
Над 30 на сто от производството на консервирани храни у нас е нелегално. Това съобщиха от Асоциацията на преработвателите на плодове и зеленчуци. Те настояват за случаят на фалшивите консервни в град Септември да има осъдени, съобщи Нова телевизия. 4 800 нелегални консерви бяха иззети по този случай. От една година нелегалното производство на храни е престъпление според измененията на закона за храните и наказателния кодекс, за което най-тежкото наказание е лишаване от свобода за 3 години. Въпреки многобройните случаи на такава продукция все още няма нито един осъден. Налаганите глоби в размера на 100 лева не плашат никого, кометират браншониците. Консервирането на небелени домати, лозови листа и зелен боб в двора на ромска къща в град Септември е част от организирана мрежа за производство на фалшиви консерви, заявиха представители на бранша. Според председателя на съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Александър Йоцев става въпрос за много бедни хора. Те нямат средства да си осигурят нито суровините, нито бурканите, нито да организират реализацията. Йоцев нарече случаят в Септември форма на организирана престъпност. Той изрази учудването си как малки фирми - дистрибутори печелят търгове за държавни поръчки в Плевен и разпространяват именно фалшивите консерви. Според него е цинизъм точно децата в социалните заведения да получават опасната храна. Според лекари, фалшивите консерви са опасни за живота заради възможността от неправилна консервация, предизвикваща ботулизъм.