06 Май 2024, 05:59 Днес (0) | Вчера (1)

Най-близката болница ще поема спешния пациент в София

21 Август 2014 14:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 август 2014, 13:38
Булфото

В последните дни на управлението на Таня Андреева са стартирани няколко големи обществени поръчки

Спешният пациент в София ще се поема от най-близката болница. Това ще се отнася и за инвазивните кардиологии. Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков. Починалите на улицата хора няма да се поемат от Спешна помощ-София, а от Александровска болница, каза още той. Неков посочи, че са извършени някои промени в Спешна помощ.

Тя започва да работи с всички болници с обмен на информация. По думите на министъра, връзката между Спешна помощ и болниците е, за да се дава информация къде колко свободни легла има. "Така колегите имат пълна яснота къде да отидат директно”, каза Неков.

Той обясни, че е помолил лекарите да докладват когато има несполука при комуникациите. Ненков посочи още, че е двупосочен по отношение на 7-часовия работен ден при екипите на Спешна помощ. По неговите думи така лекарите могат да увеличат своя доход, но с изчерпване на фонда за работни заплати, екипите може и да не успеят да получат възнаграждението си.

Внезапното освобождаване на някои директори на болници в последния ден на предишното управление накарало министъра да разпореди проверки във въпросните лечебни заведения. Някои от директорите са върнати на позициите си. Болничният на д-р Георги Гелев - директор на Спешна помощ, е изтекъл и той отново заема поста си.

Служебният здравен министър подчерта, че изтеглянето на сума от бюджета на МЗ поради актуализацията на бюджета на НЗОК, ще затрудни работата на здравното ведомство. 

Ненков обяви, че в последните дни на управлението на Таня Андреева са стартирани няколко големи обществени поръчки. 

Едната от тях е 12 млн. лв., предвидени за електронното здравеопазване. Според служебния здравен министър техническата спецификация на проекта не е никак добра и поръчката е спряна. Той заяви, че е спряна и обществена поръчка на стойност от 5 млн. лв. за строително-ремонтни дейности в центровете за спешна медицинска помощ. 

Проблемът е, че те са базирани в общински болници, а МЗ няма право да прави ремонт в чужда собственост. Ненков подчерта, че при всички обществени поръчки има масови жалби. 

Сред останалите големи суми, заделени от МЗ са 8 млн. лв. за медицинско оборудване, както и договор за няколко милиона лв. за закупуване на консумативи от фирма, предоставила безвъзмездно оборудване за тестване на донорска кръв. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив