07 Април 2020, 15:50 Днес (14) | Вчера (13)

Наказателната лихва падна окончателно

15 Юли 2016 09:05 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 юли 2016, 09:05

Спират събирането на такси, свързани с дейността на кредитора

Парламентът премахна окончателно наказателна-та лихва при предсрочно връщане на ипотечните заеми. Това стана вчера с приемането на новия закон за ипотечното кредитиране с точно наименование Закон за кредитите за недвижими имоти за потребители, който транспонира в нашето законодателство Директива 2014/17 на ЕК, пише в. Стандарт. Кредитополучателите ще могат да погасяват по всяко време изцяло или частично задълженията си към банката без такса, стига да е минала една година от отпускането на заема.

Ако погаси предсрочно заема си, кредитополучателят има право на намаляване и на общите разходи по кредита, лихвата и всички други разходи за оставащата част от срока на договора, решиха депутатите.

Банката не може да отказва предсрочното погасяване с никакво оправдание и няма право да иска обезщетение или неустойка.

При отпускането на нов ипотечен заем се въвежда най-малко 14-дневен срок за размисъл, който започва да тече от момента на предоставяне на клиента на проекта за договор от кредитора, който преди това трябва да е направил оценка на кредитоспособността на клиента.

Въвежда се и изискване за предоставяне на съвети и поясняване на индивидуални препоръки към потребителя във връзка с кредита. На клиента вече ще се предоставя и стандартизирана форма на преддоговорната информация като за сравнение на условията за заем на различните кредитори той получава т. нар. Европейски стандартизиран информационен формуляр.

Законът забранява събиране на някои такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на кредиторите във връзка с работата им по предоставяне на кредити. Предвиждат се и глоби, ако банката не постави на видно място в помещенията за обслужване на клиенти и на сайта си достъпна информация в писмена форма за общите условия и тарифите, при които предоставя кредити.

При заемите с променлив лихвен процент, фиксираната надбавка в него (която се определя от банката и измерва разходите й за кредита) не може да бъде променяна едностранно за целия срок на договора. Което означава, че банките няма да могат да сюрпризират потребителите на вече изтеглени заеми с непрекъснато и непрозрачно повишаване на тази квота в лихвата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив