26 Февруари 2020, 14:30 Днес (9) | Вчера (15)

Нарастването на наемния пазар на офис площи е най-високото от 2010 г. насам

29 Януари 2020 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 януари 2020, 09:49

Офертите за първокласните офис площи в столицата остават стабилни – 15 евро/кв. м за централната градска част и 12-14 евро/кв. м за висок клас офиси по големите булеварди

Въведените в експлоатация офис сгради през 2019 г. са с обща площ 177 860 кв. м, показва доклад на консултантската компания на пазара на бинес имоти. Нарастването на пазара е най-високото от 2010 година насам. "Значителният обем нови проекти е в резултат на повишената строителна и инвестиционна активност, след период на по-слабо предлагане и засилено търсене на висок клас офиси. В момента запитванията са стабилни, но е възможно в средносрочен план по-бавното усвояване на новите площи да доведе до леко покачване на свободните офиси ", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в компанията.

Площите в строеж, планирани за завършване до 2022 г., са 376 000 кв. м, като делът на незаетите офиси към края на 2019 достига 10%. Според експертите през последните месеци сключените наемни договори за площи в строеж намаляват. Това може да се обясни с големия обем имоти на пазара и по-конкретно - завършените нови сгради през 2019. Предлагането дава широк избор на наемателите и най-важното – време за вземане на решение.
"През последните години компаниите със специфични изисквания или търсещи по-значителна офис площ трябваше да изберат имот още на етап строеж, тъй като опциите им бяха ограничени. В момента обаче предлагането им позволява да обмислят по-дълго възможностите на пазара и да направят своя избор на база готови сгради и проекти в строеж. Това несъмнено увеличава конкуренцията в сектора и води до повишаване на качеството на продукта", пояснява Станимира Пашова.

Наемният пазар в столицата отчете едно от най-силните тримесечия за последните 10 години, сочат данните на компанията. В резултат на високата активност, за периода са отдадени под наем 67 111 кв. м.
"През последните месеци търсенето и профилът на наемателите постепенно се изменя. Ако досега запитванията бяха основно от големи компании за площи около 1500-5000 кв. м, то вече е налице интерес от повече на брой наематели, но за по-малки офиси. Причина за това е както навлизането на нови компании с перспектива за разрастване у нас, така и успешното развитие на стартъпи и преминаването им във фаза на растеж. Те търсят първи офис с по-малка площ, който може да задоволи всичките им изисквания и затова избират сгради клас А и Б", казва Станимира Пашова.
По думите й промяната в търсенето налага бърза приспособимост от страна на инвеститорите и наемодателите. За проектите, които в момента са на идеен етап, е важно да се преценят правилно какви ще бъдат потребностите и изискванията на бъдещите наематели, и правилното им стратегическо позициониране.
"Инвеститорите, които планират нови офис проекти, трябва да имат предвид не само повишаващата се конкуренция, но и необходимостта от правилна организация на пространството в сградата – възможностите за разделяне на етажната плоча на индивидуални офиси без увеличаване на процента общи части, както и предоставянето на възможност за индивидуално управление и отчитане на разходваната енергия”, допълва инж. Петко Лозанов, мениджър "Проектен мениджмънт” . Според него ключова роля за постигане на качество и спазване на сроковете при планиране и изпълнение на проектите играе ранното включване на проджект мениджмънт екип в процеса.
Експертите са категорични, че благоприятната икономическата обстановка дава своето отражение на офис пазара в цялата страна.
"Добрата новина е, че недостигът на работна ръка в София се преодолява не с напускането на страната, а откриването на нови офиси в областните градове като Пловдив, Варна и Бургас. Заедно с разрастването на базирани в София наематели към тези градове, не липсват и примери на компании, които откриха своите първи офиси извън столицата. Очакванията ни са тази движеща пазара тенденция да се запази и през следващите години", заключва Станимира Пашова.
Офертите за първокласните офис площи в столицата остават стабилни – 15 евро/кв. м за централната градска част и 12-14 евро/кв. м за висок клас офиси по големите булеварди.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив