15 Август 2020, 19:29 Днес (0) | Вчера (7)

На Острова: мръсният въздух струва 6 млрд. лири годишно

07 Юни 2018 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 юни 2018, 12:53

Само в Лондон въздействието върху здравето от превозните средства струва 605 млн. щатски долара годишно

Осъзнаването на рисковете за здравето, породени от замърсяването на въздуха, вече е факт, но последните проучвания стряскат с измеренията на тези щети. Само в Обединеното кралство финансовата "цена" на мръсния въздух се измерва в 6 милиарда лиди годишно – това е натоварването за националната здравноосигурителна система, пише GreenTech.bg.

Университетите в Оксфорд и Бат са направили проучването, възложено от "Глобалнен план за действие” – екологична благотворителна организация, която подготвя предстоящия ационален Ден на чистия въздух в Обединеното кралство (21 юни). Изследването сочи, че последиците за здравето, причинени от емисиите от дизеловите превозни средства, са около 20 пъти повече от тези от електрическите превозни средства и поне пет пъти повече от тези, свързани с бензиновите автомобили.

"Автомобилите и микробусите са отговорни за 10 000 ранни смъртни случая всяка година, а дизеловите автомобили са основният проблем”, каза д-р Кристиян Бранд, доцент в Школата по география и екология при Университета в Оксфорд и съпредседател на Британския център за енергийни изследвания. "Оценката на ефектите върху здравето, свързани с дизеловите автомобили, е поне пет пъти по-голяма от тази, свързана с бензиновите превозни средства и около 20 пъти по-голяма от тази на електрическите превозни средства. Тези резултати повдигат важни въпроси – за това как най-добре да се разработят и приложат ефективни и справедливи стратегии за качеството на въздуха и транспорта".

Проучването разкрива и, че само в Лондон въздействието върху здравето от превозните средства струва 605 милиона щатски долара годишно. Праховите частици и NOX емисиите допринасят за множество сериозни здравни състояния, включително сърдечни заболявания, астма, белодробни заболявания и рак.

Изследването предоставя допълнителни доказателства, че една амбициозна стратегия за качеството на въздуха би осигурила значителни икономически ползи, подчерта Крис Гол, старши партньор в "Глобален план за действие". "Да заменим чедна четвърт от пътуванията с автомобил в градските зони с ходене или колоездене може да спести над 1.1 млрд. лири годишно – разходите за здравни щети”, каза той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив