08 Август 2020, 12:53 Днес (0) | Вчера (7)

На 1 януари се размразява покачването на пенсионната възраст

19 Ноември 2014 12:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 ноември 2014, 12:59
Булфото

Четири месеца нарастване на пенсионната възраст за мъжете и жените в трета категория труд е прекалено стръмна скала. Това е становището на новия социален министър Ивайло Калфин

Той се ангажира да се опита да промени това число до края на годината, но и да реши един елемент от дългосрочната политика за пенсионната реформа. 

В момента при трета категория труд мъжете се пенсионират на 63 години и 5 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. Ако действащият в момента закон не се промени, то от 1 януари догодина мъжете ще се пенсионират на 64 години, а жените - на 61.

Правителството на Пламен Орешарски въведе едногодишно замразяване на покачването на пенсионната възраст, но този срок изтича. Те са го казали миналата година и нищо не са направили, нямам данни в МТСП някой да се е постарал тази година да потърси решение на въпроса, критикува предишното управление Калфин.

Министърът сподели, че не е привърженик на варианта за ново замразяване, тъй като това би отворило още по-голяма разлика между пенсионираните в различните категории, което е един от основните проблеми в системата. Калфин увери, че е привърженик по-скоро на плавното увеличаване на годините. Той подчерта, че тепърва ще провежда разговори с финансовия министър Горанов, както и с шефа на НОИ за сметките за 2015 г. 

В НОИ сме говорили за различни сценарии, ще разгледаме различни варианти на бюджета, подчерта министърът.

Помолен да коментира Швейцарското правило, действащо в момента, Калфин разясни, че ако то се прилага, както е въведено досега, при дефлация тя се отразява и намалява нарастването. Ако се сметне дефлацията, увеличението трябва да е с 1,9%, ако не се сметне - трябва да е с 2,4%, пресметна Калфин.

Той отрече да знае за среща, свързана с разговори за национализация на частните пенсионни фондове. Не вижда смисъл в ликвидирането на тези фондове, тъй като подобно нещо не би донесло добри резултати. 

Калфин уточни, че единствения документ по въпроса с възрастта на пенсиониран, който има в МТСП като наследство, е на служебния социален министър Йордан Христосков. Във варианта на Христосков има различни сценарии и то не само за възрастта. Това ще бъде основният документ, върху който ще стъпим при обсъждането за пенсионната система.

Сценариите са различни, не само за възрастта, но това ще е документът, от който ще продължим нататък, призна Калфин.

В този проект се предлага покачване с един месец за мъжете и с два за жените.

Министърът се оказа и привърженик на друга донякъде спорна идея - да има възраст за пенсиониране и при силовите структури - за полицаи, военни, служители на Главна дирекция "Охрана" и надзиратели. Освен стаж, е редно за всички категории да има и възраст, смята Калфин.

За него обаче въвеждането на такава възраст трябва да се случи съчетано с даването на сигурност, че, когато тези служители направят нужния стаж при тежи трудови условия и задачи, то после до достигане на възраст могат да работят в системата при съответните по-леки условия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив