30 Май 2020, 15:30 Днес (1) | Вчера (15)

Не е ясно кой ще чисти Дунав мост през зимата

11 Ноември 2015 17:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 ноември 2015, 14:06
Под лиценза на creativecommons

Няма желаещи да чистят през зимата подхода към ГКПП „Дунав мост“, предаде БГНЕС

Това стана ясно по време на заседанието на областния щаб за зимната подготовка, ръководен от областния управител на Русе Стефко Бурджиев.

Фирмата, която миналата година е извършвала тази дейност, на този етап не желае да го прави. Предстои още един последен разговор и при нов отказ, митницата ще търси други варианти. Почистването на самото съоръжение е ангажимент на българската страна през предстоящата зима, тъй като това се прави на ротационен принцип с румънците. Отделно всяка една от двете страни почиства от леда моста в своя участък.

По време на заседанието стана ясно, че има проблем и по река Дунав. От дирекция "Речен надзор" отново алармираха, че няма транспортно средство, което да разбива леда по реката при ледоход. Това важи както за плавателния път, така и за пристанищата. Нужен е и нов нефтосъбирач, тъй като сегашният е морално остарял, със стара технология и капацитет. Направено бе предложение тези два въпроса да се обсъдят с румънската страна за кандидатстване с общ проект.

Засега общините от Ветово, Две могили и Ценово не са предоставили подписан договор със снегопочистващи фирми. От Областно пътно управление имат готовност да осигурят по два влекача на всяка критична точка, най-вече по пътя Русе-Бяла, за изтегляне на закъсали автомобили. Закупена е и 5000 м оградна мрежа за изграждане на снегозащитни съоръжения по пътищата от републиканската пътна мрежа в областта, но се налага съдействие от областния управител, за да се получи разрешение от земеделските производители да се поставят тези съоръжения в земеделските земи.

Пожарната алармираха, че тежкотоварният им влекач не е в добро състояние, но пък до края на месеца ще получат машина за пълнене на чували с пясък.

БЧК-Русе са готови с материалите си за двата кризисни центъра при тежки зимни условия– на гара Бяла и в село Бъзън, като ще ги заредят през следващата седмица. Председателят на БЧК д-р Руденко Йорданов съобщи, че от следващата седмица ще заработи и зимната кризисна трапезария за бедни в Русе, която има капацитет 40 човека.

Понякога обаче те стигат до 70 човека, тъй като има проблем с приюта за бездомни, където парите не достигат. Набират се и дарения за трапезарията, тъй като и за нея няма достатъчно средства. Има готовност да се подпомогнат и хора, които остават без дом поради пожари през зимата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив