26 Май 2020, 12:21 Днес (7) | Вчера (1)

Не се предвижда увеличение на минималната работна заплата

22 Юли 2013 15:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 юли 2013, 16:42
Под лиценза на creativecommons

Министерски съвет прие актуализацията на бюджета. Според финансовия министър имаме най-големия икономически спад от въвеждането на валутния борд

"Неслучайно ситуацията в публичните финанси се влоши, това се дължеше до края на февруари 2013 г. на намаление на фискалния резерв с около 4 млрд. и емитиране на нов дълг също от 4 милиарда. Говорим за едни 8 милиарда лева." Това заяви финансовият министър Петър Чобанов, след като Министерски съвет прие актуализацията на бюджета, предаде БГНЕС. Отсъстваше и дългосрочна инвестиционна политика за стимулиране на растежа, което задълбочи проблемите във всички сектори. Ниският дефицит беше превърнат в самоцел. Бяха рязани разходи, често арбитражно без реално да се прецени дали системите са готови за това рязане, подчерта Чобанов.

Той потвърди, че спирането на плащанията през втората половина на 2009 г. е довело до "лавина", която се е пренесла върху фирмената задлъжнялост. "Беше реализиран икономически спад в размер на 7,6%. Това е най-големият икономически спад от въвеждането на валутния борд", заяви финансовият министър. Той подчерта, че по отношение на етапа на планиране приходите са надценени, липсват буфери както там, така и при разходите.

Бюджетът беше планиран оптимистично, като се разчиташе на икономическото възстановяване и нарастване на вътрешното търсене, но това не се случва и служебното правителство през март тази година прие актуализация на макрорамката, в която реалният растеж беше намален от 1,9% на 1%, каза Чобанов.

В резултат на активния диалог с бизнеса и по-амбициозните цели на приходните агенции сведохме оценката за неизпълнението на приходите до 555 милиона лева. "Очаква се преизпълнение на неданъчните приходи от 347, 6 милиона лева. Направихме преоценка на неданъчните приходи от продажба на емисии парникови газове", съобщи финансовият министър. Включени са приходи от продажбата на квоти за емисии на парникови газове в размер на 85, 6 милиона лева. С увеличените неданъчни приходи на практика неизпълнението на приходите се очаква да бъде малко над 207 милиона лева 0,3 % от БВП.

Министърът на финансите обясни и днес основните параметри на актуализацията на бюджета. 160,4 милиона лева ще отидат за просрочени задължения на министерствата и основно за просрочия на МО, МВР и МП. От тези пари 5-6 милиона лева ще отидат за финансиране на ремонтите на няколко болници в окаяно състояние. Една от тях е Детската специализирана болница за деца с белодробни заболявания. С актуализацията ще се предвидят и субсидиите за тютюнопроизводителите. "Изпратена е нотификация до Брюксел за одобряване на допълнителен ресурс за тютюнопроизводителите, а тези средства не са предвидени в сега действащия Закон за бюджета", напомни Чобанов.

Одобряваме допълнително увеличение на парите за ваучери за храна с 40 милиона лева, това не са пари, които бюджетът плаща, това е възможност работодателите да подпомогнат служителите и работниците си, обясни финансовият министър. Увеличават се с 40 милиона лева и парите за хората с увреждания, защото разчетите към момента показват, че те ще свършат към края на септември.

Актуализацията обаче не предвижда увеличение на минималната работна заплата. Аз се надявам да има резерви, с които да има възможност за коледни добавки за пенсионерите, към момента такива няма. Лично аз не смятам, че шансовете са много големи, но се надявам, че те ще възникнат, подчерта финансовият министър.

Актуализацията създава възможност за допълнително дългово финансиране в размер до 1 милиард лева. "С нея се увеличава дефицитът от 1,3 % до 2 % и така ще останем сред малкото страни в ЕС, които имат толкова нисък бюджетен дефицит", заяви Чобанов. Основна част от актуализацията, на която се обръща внимание в публичното пространство е възможността за емитиране на дълг. Общият размер на дълга не се променя, таванът не се променя, ние категорично не увеличаваме задлъжнялостта в размер по-голям от предвиденото в бюджета за 2013 година, подчерта Чобанов.

Слабост на досега водената фискална политика беше, както отношението или липсата на такова към икономическото развитие, така и пренебрегването на нивото на фискалния резерв. Нивото на фискалния резерв наред с нивото на дълга е показател, който се наблюдава и от рейтинговите агенции, а до края на февруари това ниво беше сведено до 4 милиарда лева. Затова ние трябва да мислим през тази и през следващата година какво е нивото на фискалния резерв, който позволява нормално управляване на ликвидността, заяви финансовият министър.

Чобанов разказа, че извън формата на НСТС е успял да проведе работна дискусия с национално представените синдикални и работодателски организации и да коментира с тях актуализацията на бюджета. На днешното заседание на тристранния съвет той е разговарял само с представителите на синдикатите, защото работодателските организации все още не са се върнали в НСТС, тъй като не е изпълнено условието, което те поставиха това да се случи – приемането на законодателни промени, с които да отпадне задължението техните ръководства да декларират приходите, разходите и имуществото си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив