06 Октомври 2024, 17:19 Днес (0) | Вчера (0)

Няма да плащаме за спряно парно

27 Ноември 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Депутатите се изпокараха заради скандална поправка

Няма да се плаща за спряно парно. Това решиха изненадващо депутатите, като отмениха текст в Закона за енергетиката. Той задължаваше и хората без радиатори да плащат сметки за топло. Стана грешка, гласуването съвпадна с почерпката с баклавички за Рамазан-байрама, признаха депутати от НДСВ и ДПС. Голяма част от тях останаха в парламентарното кафене, където хората на Доган раздаваха сладкишите. Пред смаяния поглед на енергийния министър Милко Ковачев ръководството на НДСВ започна да се суети и спешно поиска прегласуване. Това обаче изобщо не трогна царските депутати, които не се задълбочиха в текстовете и подкрепиха пак предложението на ОДС депутата Стефан Мазнев. Колегите гласуваха по погрешка, оправдаха се пред Ковачев от мнозинството.

Хората, които са откачили радиаторите си, няма да плащат сметки за парно. Те няма да дължат пари за такса мощност и процент от общия разход за отоплението на сградата. Това изненадващо реши парламентът при приемането на закона за енергетиката. Депутатите гласуваха да отпадне предложеният от правителството текст, че дори при откачен радиатор се плаща.
Изненадващата промяна на закона стана по предложение на синия депутат Стефан Мазнев. Според нея хората, които откачат всички радиатори до влизането на закона в сила, няма да плащат. Новият закон за енергетиката ще влезе в сила веднага след обнародването му в Държавен вестник, депутати предположиха, че това ще стане до края на годината.
Спорният текст беше гласуван два пъти по настояване на мнозинството. При първото натискане на бутоните бяхме улисани в яденето на баклави за Рамазана, признаха депутати от НДСВ и ДПС. Жълтият избраник Димчо Димчев първи се усети какво се случва и поиска прегласуване. Но отпадането на скандалния текст беше подкрепено от 85 депутати, 70 гласуваха против, а двама се въздържаха. В същото време част от народните представители от НДСВ научиха какво се е случило в парламентарното кафене. След като разбраха какво се е случило в залата, мнозинството обвини колегите си в неразбиране и че са гласували погрешка. Бесни от залата си тръгнаха енергийният министър Милко Ковачев и шефът на ресорната комисия в парламента Веселин Близнаков. По-късно на редовната комисия по енергетика в Народното събрание Близнаков се обърна към Стефан Мазнев с думите: "Това твоето е лицемерие." Докато законът влезе в сила, пенсионерите масово ще се втурнат да си откачват радиаторите, коментираха депутати.
Според Димитър Ламбовски от НДСВ поправката може да доведе до големи скандали между съседите. Не може едни да плащат, за да отопляват другите, коментира още депутатът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив