01 Март 2021, 14:38 Днес (8) | Вчера (0)

Обама представя най-амбициозния си план за климата

03 Август 2015 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 август 2015, 10:32
Под лиценза на creativecommons

Президентът на САЩ ще представи в понеделник окончателната версия на плана си за ограничаване на парниковите газове от централи на въглища, съобщи "Ройтерс"

Като се позовава на високопоставен представител на администрацията агенцията посочва, че т.нар. Clean Power Plan призовава въглеродните емисии от енергийния сектор към 2030г. да се намалят с 32% спрямо нивото им от 2005г.

Това е увеличение на предвидените съкращения с 9 процентни пункта спрямо досегашната версия на проекта. Ако бъде одобрена, регулацията ще влезе в сила от 2022г. и ще предизвика сериозни промени в производството на електричество в САЩ и засилване на сектора на възобновяеми източници. От въглищната индустрия и конгресмени от щати с въглищни мини и ТЕЦ-ове заявиха, че ще се борят с плана през съда и с маневри в Конгреса. Според тях Белият дом само ще увеличи цените на енергията.

"Администрацията ми ще разпространи окончателната версия на плана - най-голямата и най-важната стъпка, която някога сме предприемали в борба с климатичните промени", заяви Обама във видео обръщение. Той посочи, че никога досега в САЩ не е имало федерални ограничения за вредните емиси, които може да изхвърлят в атмосферата електроцентралите, а те са най-големият източник (31%) на парникови газове в страната.

Проектът предвижда всеки щат да представи през 2016г. своя план на федералната Агенция за защита на околната среда за това как ще изпълни поставените му цели за намаляване на емисиите. Ако това не се случи, Вашингтон ще наложи свои виждания за това как щатът трябва да постъпи. Петима губернатори вече заявиха, че няма да се подчинят.

Планът ще увеличи дела на възобновяемите източници и ще подпомогне ядрената енергетикя в страната. Към 2030г. делът на ВЕИ източниците трябва да бъде 28%, вместо 22%, предвидени във варианта от миналия юни. Въпреки това природозащитниците са недоволни, защото Обама отлага с две години срока за задействане на инициативата и стимулира газовите и ядрени централи, вместо да подкрепи повече соларните и вятърни генератори, които са с нулеви емисии.

Отделните щати имат избор между различни стратегии - увеличаване дела на ВЕИ източниците, подобряване ефективността на електроцентралите (т.е. да произвеждат повече ток с по-малко вредни емисии) или преориентиране от централи на въглища към такива на газ. На практика, тези процеси вече се случват в американския енергиен сектор, но Вашингтон иска да ги стимулира. За целта се създава и специална програма Clean Energy Incentive Program, която ще финансира онези щати, които предприемат нужните стъпки преди официалното влизане на регулацията в сила след 7 години.

Никой не знае точно колко ще струва планът на Обама. Според Белия дом той ще спести на едно средно американско домакинство по 80 долара годишно от сметките за енергия и значително ще подобри качеството на въздуха, като така намали и множество случаи на тежки заболявания.

Бизнесът е на друго мнение - според Търговската камара на САЩ сметките за ток на едно домакинство ще се увеличат с 200 долара, а то ще остане с 3400 долара по-малко разполагаеми доходи годишно. В периода 2014-2030г. енергетиката ще изгуби 224 000 работни места, а ефектът може да достигне загуба на 51 млрд. долара годишно от БВП. Тези изчисления са на базата на стария проект, който бе с по-умерени параметри.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив