14 Април 2021, 05:39 Днес (0) | Вчера (15)

Обявиха в кои часове на денонощието стават най-много пътни катастрофи

26 Ноември 2019 16:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 ноември 2019, 16:59

Нивото на пътния травматизъм в България продължава да неприемливо високо, отчитат институциите

Най-много пътно-транспортни произшествия в страната настъпват в часовия пояс между 16 и 20 часа. Това посочи Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" по време на откриването на Годишните награди за принос в пътната безопасност. Събитието се организира от Българска браншова асоциация "Пътна безопасност", а в него участие взеха и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев и др.
Данните бяха повод председателят на държавната агенция да акцентира, че през зимния сезон, метрологичните условия често са предпоставка за възникване на инциденти. "Всички ние сме уморени в края на деня, а трафикът традиционно в тези часове е по-интензивен. Но нека не забравяме, че в този период на годината по-рано се стъмва и видимостта е много по-малка. Това е още един фактор, който често подценяваме, и който може да доведе до фатални последствия", подчерта Малина Крумова.
"Последните два месеца са тежки от гледна точка последствията от пътно-транспортните произшествия. Затова бих искала да използвам повода, за да засилим още веднъж вниманието на водачите – да тръгват на път отпочинали и винаги да се съобразяват с пътните условия", допълни Малина Крумова. По думите ѝ не по-малко важни са и инфраструктурните подобрения. Като пример бе даде ремонтираната отсечка между Пловдив и Асеновград, на която в пъти са намалели пътните инциденти. Друг пример за един от най-тежките участъци в страната по отношение на пътния травматизъм е Кресненското дефиле. За последните 10 г. на отсечката с дължина от 16 км са станали над 550 тежки инцидента, а основна причина са рискови изпреварвания.
"Нивото на пътния травматизъм в България продължава да неприемливо високо. Всъщност всичко, освен заветната 0 загинали на пътя, не може да бъде устойчива цел. Затова се надявам, че заедно ще продължим да работим така, че това да се утвърждава като все по-постижима тенденция", каза още Малина Крумова. Тя акцентира и на ключовата роля на институциите да продължават заедно да работят за подобряване на средата и за повече безопасност на пътя.

По-рано днес от Пътна полиция обявиха, че цяла седмица ще проверяват засилено дали шофьорите спазват допустимата скорост, което е в рамките на ежегодната акция "Зима". Най-често допусканите нарушения от шофьорите са несъобразена скорост, неправилни маневри и отнемане на предимство, отчете Мария Ботева от "Пътна полиция".
През първите десет месеца на годината в 5607 произшествия са загинали 517 души, а 7103 са ранени, показва статистиката. В сравнение със същия период на миналата година броят на загиналите е със 17 повече. В цифрово изражение от началото на акция "Зима" до 25 ноември, над 702 604 нарушители на скоростта са засекли радарите на полицията. От тях около 100 000 са фишове, електронни фишове и актове за административно нарушение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив