27 Септември 2020, 02:29 Днес (0) | Вчера (0)

Ограничават скоростта на всички електрически тротинетки у нас

15 Януари 2020 17:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2020, 17:56

МВР предложи водачите на тротинетки и скутери да носят каска и светлоотразителни елементи

Всички електрически тротинетки трябва да развиват скорост до 25 км/ч. Това е едно от изискванията към вносителите с направените поправки в Закона за автомобилните превози, предаде БГНЕС. Става въпрос и за тези за споделено пътуване, които се отдават под наем, и за тези, които са лични и потребителите могат да си купят от всеки магазин. Текстовете бяха обсъдени по време на заседание на ресорната транспортна комисия с участието на Министерството на транспорта и бранша.
"Това ще е основно изискване към вносителите. Превозните средства трябва да са произведени с тези параметри и не трябва да завишават заложените в закона. Както и при превозните средства, всяка манипулация подлежи ред и на контрол", обясни пред депутатите директорът на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски и допълни, че след закупуване няма да подлежат на регистрация.
"Идеята да се прави регулация е, че няма такава нито в България, нито в целия ЕС", заяви заместник-министърът на транспорта Ангел Попов.
"В цяла Европа има проблем с тези индивидуални превозни средства. Ние взехме информация от няколко европейски държави и добавихме някои условия с оглед на българската обстановка, така че те да бъдат ограничени и регулирани по някакъв начин", обясни мотивите Попов.
По време на разговорите с доставчиците е станало ясно, че вграденият GPS освен да следи за местоположението на превозното средство, ще има и ограничаваща функция на скоростта до 18 км/ч в парковете и 25 км/ч извън тях.
МВР предложи водачите на тротинетки и скутери да носят каска и светлоотразителни елементи, да не се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 километра в час, да не превишават максимално допустимата скорост от 25 километра в час, да са на възраст не по-малко от 16 години.
Регламентирането на тротинетките по пътищата е проблем в целия Европейски съюз. Брюксел в момента предприема действия по събиране на информация от държавите членки, която да послужи за анализ и подготовка на законодателен акт, с който да бъде преодоляна установената празнота в действащата към момента нормативна уредба.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив