09 Август 2020, 13:45 Днес (0) | Вчера (0)

Омбудсманът предложи мерки срещу произвола на ЧСИ, монополите и бързите кредити

05 Май 2017 13:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 май 2017, 13:18

Предстои народните представители да се запознаят с предложените промени

Омбудманът Мая Манолова внесе в парламента пакет от законодателни промени за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители, монополите и фирмите за бързи кредити. "Предлагаме два варианта. По-крайният е да се премахне призоваването чрез залепването на бележки по вратите. Длъжникът трябва да има възможност да избира съдебен процес или бърза процедура. Предлагаме таксите на частните съдебни изпълнители да бъдат намалени, а също така длъжникът да не дължи такси, когато се изплати в срок", обясни Манолова основните предложения, цитирана от Нова телевизия. Тя разкри, че частните съдебни изпълнители стягат редиците си и искат всякакви проверки срещу нея. "Мисля, че скоро ще искат да проверяват и личния ми живот", допълни още Манолова.

Тя разказа, че ежедневно получава жалби от хора, които са станали жертви на частни съдебни изпълнители. "Имам сигнал от гражданин от София, който е неподвижен и в безпомощно състояние, и чието жилище днес ще бъде продадено на публична продан. Частният съдебен изпълнител или по-точно колекторската фирма, на която е даден от една банка, отказва да бъде направено разсрочване на задължението му", разказа Омбудсманът.

Адвокат Десислава Филипова също потвърди за изключително много проблеми с частните съдебни изпълнители. "Сблъсквам се с драстични нарушения. Частни съдебни изпълнители работят в сивата зона на морала. Техният морален компас се ръководи единствено от желанието за печалба. Понякога се сблъсквам с откровени престъпления спрямо длъжниците", посочи Филипова. Предстои народните представители да се запознаят с предложените промени и да решат дали да ги приемат или отхвърлят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив