07 Октомври 2024, 16:43 Днес (0) | Вчера (0)

Павлова се надява на втори милиард за санирането през 2017 г.

29 Юли 2016 09:06 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юли 2016, 09:05

Прясно санирана кооперация в София посрещна премиера Борисов с тъпани и ключ за входа

Бойко Борисов заръча на медиите да обяснят на българите, че си патят, като вярват на лъжливи политици, и разказа как обитатели на блок в Монтана подали документи за безплатно саниране, но се отказали, след като от БСП ги наплашили, че "държавата ще им вземе апартаментите". "Да знаят какво са им причинили, тези, които са ги лъгали, да отидат пак да им гласуват за тях. Сега техният блок щеше да изглежда като този, а не да им падат камъни по главите, но човешката глупост нищо не може да я компенсира", коментира премиерът, цитиран от в. Сега.
Догодина вероятно ще бъде гласуван втори милиард за саниране на жилищата. Регионалният министър Лиляна Павлова вчера обяви, че се надява при приемането на държавния бюджет за 2017 г. да се предвидят още 1 млрд. лева, за да се разшири Националната програма за обновяване на жилищата. Това се случи на церемония, на която заедно с премиера Бойко Борисов Павлова откри прясно санирана кооперация в центъра на София под съпровод на тъпани.

Националната програма за "безплатно" саниране" засега разполага с 1 млрд. лева, осигурени със заеми, които държавата ще трябва да връща. Сумата стига само за около 2000 сгради, толкова са и сключените договори, подадените заявки за финансиране са двойно повече - към 4000, а всъщност от сериозно стягане се нуждаят много повече стари панелни блокове от времето на соца, които бяха включени в обхвата.

"Искаме да продължим програмата и да реализираме и още 2000 сгради, които чакат", поясни вчера министър Павлова. Вече са обновени 68 сгради, за 750 текат процедури за избор на строители, а по другите се извършва конструктивно и енергийно обследване или проектиране.

Лиляна Павлова и премиерът Борисов вчера откриха най-стария саниран блок в България - на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Мизия", който е с финансиране по другата програма - с европейски средства. Тя приключи в края на 2015 г. и не може да се отчете като особено успешна заради натрупани закъснения. Въпреки усилията на регионалното министерство за вместване в сроковете бяха завършени само 156 сгради - около половината от одобрените. Останалите 138 блока се довършват по държавната безплатна програма, защото безвъзмездното финансиране от ЕС бе изгубено.

Собствениците на санирания блок ветеран вчера посрещнаха високите гости с народна музика на тъпани и подариха на премиера ключ от входната врата. Борисов побърза да обясни, че е изненадан от музикалния съпровод, и не пропусна да коментира, че имало лъжливи политици, които плашели хората, че "безплатното" саниране е капан и може да си изгубят апартаментите. "Човешката глупост нищо не може да я компенсира", заключи премиерът.



ПАРИ

През новия програмен период 2014-2020 г. са предвидени 300 млн. лв. за енергийната ефективност на сградния фонд по програма "Региони в растеж". Тези средства са за по-малки тухлени кооперации, тъй като държавната програма се фокусира върху по-големите панелни блокове. Ще се финансират и обществени сгради.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив