14 Април 2021, 05:38 Днес (0) | Вчера (15)

Пандемията все още е сериозен негативен риск за европейската икономика

09 Февруари 2021 10:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2021, 09:46

Инфлацията, продължаващата икономическа криза и климатичните предизвикателства са трите теми, които европейските граждани определят като най-големите проблеми в Европа

Подновеният ръст на случаите на Covid-19, мутациите на вируса и строгите мерки за ограничаване на пандемията представляват сериозни негативни рискове за икономическите перспективи през 2021 г., заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на сесия на Европейския парламент, цитирана от Блумбърг и БНР. Лагард също така отбеляза, че икономическата продукция остава под нивата от преди пандемията, тъй като несигурността относно коронавирунсата пандемия все още е висока. Тя отбеляза, че след като мерките за ограничаване бъдат отменени и броят на новите случаи намалее, експанзивната фискална политика и възстановяване на търсенето могат да помогнат на европейската икономика.
Централният банкер подчерта, че стимулиращата силно разхлабена парична политика ще продължава да бъде от съществено значение и обеща да запази благоприятните условия за финансиране.
"Остава от решаващо значение паричната и фискалната политика да продължат да работят ръка за ръка. Фискалната политика - както на национално, така и на европейско ниво - остава решаваща за засилване на възстановяването от коронавирусната криза", посочи Лагард пред евродепутатите.
Докато перспективите са крайно несигурни, шефът на ЕЦБ отбеляза, че стартът на кампаниите за ваксинация в еврозоната "осигурява дългоочакваната светлина в края на тунела".
"Когато мерките за ограничаване бъдат отменени и несигурността отстъпи, очакваме възстановяването да бъде подкрепено от благоприятните условия за финансиране, експанзивните фискални политики и възстановяването на търсенето", каза Лагард и добави: "Ако искаме да проправим пътя за устойчиво възстановяване, трябва да поддържаме и укрепваме общия европейски подход, който се оказа толкова ефективен миналата година. ЕЦБ се ангажира да изпълни своята част в рамките на своя мандат". Според шефа на ЕЦБ инфлацията, продължаващата икономическа криза и климатичните предизвикателства са трите теми, които европейските граждани определят като най-големите проблеми в Европа.
В изказването си пред Европейския парламент Кристин Лагард каза, че изслушването на хора от цялата еврозона е една от основните цели, които иска да постигне ЕЦБ.
Освен това Лагард добави, че икономическата криза остава "сериозна" и че гражданите все още са изправени пред социални и икономически последици от нея, въпреки началото на ваксинациите, което донесе известна надежда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив