21 Септември 2020, 01:58 Днес (0) | Вчера (0)

Пациенти и болнични шефове скочиха срещу мораториума за нови лекарства

07 Ноември 2017 17:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 ноември 2017, 16:25

Пациентски организации и директори на болници се обединиха срещу мораториума за въвеждането на нови лекарства и разкриването на нови клиники през 2018 година, приет от надзорния съвет на Здравната каса. От Федерация "Български пациентски форум" определиха забраната като геноцид и призоваха тя да не бъде гласувана на второ четене от народните представители, предаде Дарик. Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването подчерта, че мораториумът ще бъде не е само удар по пациентите, но и по лекарите, а основната му цел да икономиса пари за здраве няма да бъде постигната. Мнението бе споделено и от д-р Николай Болтаджиев, който представлява Сдружението на частните болници у нас.

"Не е само удар по пациентите, лишавайки ги от това, но това е удар и по медиците, защото ние им забраняваме да трупат опит и знание с лечението с нови лекарства, с използването на нови методи. Науката и медицината се развиват непрекъснато, а ние казваме, че се отказваме от тях и в нашата страна ще се прилагат само старите лекарства и методи на лечение", коментира д-р Кацаров.

"Върхът на глупостта от това е, че няма да доведе до никакъв, дори и икономически ефект, каквато вероятно е целта на тази забрана. Нищо няма да се спести. Представете си сега, че тази забрана остане в следващите пет години - няма да влизат нови лекарства, няма да влизат нови методи на лечение. Само че в другите европейски държави те ще продължат да влизат. Нашите пациенти по силата на правилата за координация на системите за социална сигурност имат право да поискат да бъдат лекувани в другите европейски държави с тези нови лекарства и методи и нашата Здравна каса не може да откаже, защото това вече не зависи от вътрешните ни правила, а от правилата на целия ЕС. Ние ще платим същото лечение, но няколко пъти по-скъпо и то ще бъде проведено в европейски болници и в лечебни заведения от ЕС", каза още д-р Стойчо Кацаров.

"С новия проектозакон на бюджета вече става излишна и здравна карта, става излишна и дискусията за основен пакет, тъй като всичко това и тези регулации влязоха по един друг начин в проектозакона за бюджета, т.е. вместо здравна карта имаме забрана за каквито и да било нови дейности, нови лечебни заведения, нови договори с Касата, т.е. това препокри всичко", посочи от своя страна д-р Николай Болтаджиев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив