26 Февруари 2021, 17:18 Днес (12) | Вчера (11)

Пенсионерите, работили в тежките производства, умират 7-8 години по-рано от другите

02 Юни 2015 15:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 2 юни 2015, 17:52
Под лиценза на creativecommons

Синдикалисти и представители на пенсионните фондове обсъждаха правата за пенсиониране на категорийните работници

Категорийните работници в България нямат шанса да преживеят след пенсия колкото останалите хора в трета възраст и умират средно 7-8 години по-рано от тях. Най-ощетени в това отношение са жените, работещи при втора категория труд – тяхната средна продължителност на живота след пенсия е 15 години. При мъжете и жените от първа категория труд  и при мъжете от втора категория преживяемостта е 17 години. За сравнение, при всички останали работещи, които се пенсионират по трета категория труд, преживяемостта е средно 20-21 години. С други думи, хората, работещи в тежките производства у нас, при сегашните условия на пенсиониране излизат в заслужен отдих толкова по-рано, колкото по-малко живеят в сравнение с останалите.
Правата за пенсионирането на категорийните работници, както и другите предложения на правителството за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени за разглеждане в Народното събрание, бяха обсъдени днес на среща между  представители на десет синдикални индустриални федерации от КНСБ и КТ "Подкепа" и на  Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) и председател на УС на ПОК "Доверие", припомни, че от 1 януари 2016 г. предстои изплащане на първите пенсии от професионалните фондове и добави, че на базата на актюерските показатели за работещите от първа и втора категория труд (като средна продължителност на живота, коефициент на смъртност, продължителност да получаване на пенсията) стои въпросът доколко оправдано е вдигането на пенсионната възраст за тях.
"Повишаването на възрастта за пенсиониране на категорийните работници при условията, при които работят в България, е разговор за по-краткия им живот. Ние разбираме и сме съгласни, че ранното пенсиониране е проблем в цялата пенсионна система, но не на тези хора. ... Това са единствените хора, за които от 1992 година досега осигурителните вноски, които са плащани за тях, са значително по-високи, отколкото на останалите хора – те са 50%, като през годините са стигали до 52 на сто", посочи Петкова. Равносметката за тях е, че те са си платили, за да излязат в пенсия по-рано, а и умират по-рано от останалите хора. Ранното им пенсиониране всъщност им дава относително равен шанс за преживяемост с останалите пенсионери от трета категория труд.
Петкова подчерта, че последните текстове във внесения законопроект, отнасящи се до категорийните работници, са доста сложни, а някои от тях дори и подвеждащи.

На срещата днес е отделено време за обсъждане и на правата за прехвърляне на осигурени и техните средства.
Председателят на федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков посочи, че по отношение на универсалните фондове федерациите са категорично против възможността пет години преди пенсиониране да се позволява осигурените да преминават от пенсионен в Сребърен фонд. "Смятаме, че възможността за превеждане на средствата в Сребърен фонд е пълна недомислица и не бива да се случва", категоричен бе Яначков.
Според браншовите федерации възможността за постоянно циркулиране на осигурени от втория към първия осигурителен стълб също не е много добра. 
"Що се отнася до избора на професионалните фондове, смятаме, че предложената сега схема удовлетворява на пръв поглед индустриалните и категорийна работници, но самата постановка за избор също не е коректна, защото се създават условия за избор между две неизмерими неща: в единия случай да се получиш пълна пенсия върху всичко, върху което си се осигурявал, а в другия случай – да получиш пенсия върху ¼ върху това, на което си се осигурявал. Вие кое бихте избрали?", подчерта синдикалистът.
Васил Яначков добави още, че на срещата днес присъстват ръководители на синдикални федерации от КНСБ и КТ "Подкрепа" със самостоятелна съдебна регистрация и свобода да изразяват позициите на хората, които представляват. Тези позиции може да не кореспондират с мненията на общонационалните ръководства на синдикатите.

Предстои представителите на синдикалните федерации да разговарят с народни представители от различните парламентарни групи, както и с представители на други институции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив