28 Септември 2024, 13:22 Днес (0) | Вчера (0)

Подсигуряване на рискове за групови пътувания

10 Януари 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

От началото на годината туристическите фирми са задължени да предоставят на клиентите си издаден от застрахователна компания сертификат за сключената от тях задължителна застраховка на отговорността на туроператорите при организиране на пътувания.

От началото на годината туристическите фирми са задължени да предоставят на клиентите си издаден от застрахователна компания сертификат за сключената от тях задължителна застраховка на отговорността на туроператорите при организиране на пътувания.

Това превърна тази полица в една от най-търсените в началото на годината. Това изискване бе въведено с последните промени в Закона за туризма, направени съответствие с изискванията на Европейския съюз. Както при задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за МПС и за тази бяха определени с наредба минималните цени и лимити на отговорност на застрахователя. Те са обвързани с декларирания годишен оборот на туроператора за предходната година или от бизнесплана му за текущата. За фирми с годишен оборот до 50 000 лева годишната премия не може да бъде под 300 лева. В този случай застрахователят поема отговорност за изплащане на щети до 15 000 лева. За фирми с оборот над 1 мил. лв. сумата, която ще трябва да предвиждат ежегодно в бюджета си за тази застраховка трябва да бъде минимум 2500 лева. Определеният минимален лимит на отговорност на застрахователя тогава е 200 000 лева. Приложената към наредбата таблица има и още девет междинни стъпала.
Не всички дружества се ангажираха с разработването на застрахователни полици за покриването на рисковете при организирани пътувания в чужбина. Въпреки това "Алианц България холдинг" огласи, че има над 50 такива застрахователни договора от началото на годината. През изминалата седмица и МЗК "Европа" представи параметрите на своя продукт. Освен задължителното ниво компанията разработи и доброволно ниво на новата застраховка. При него завишението на годишната премия за най-малките туроператори е само 50 лева, а застрахователното покритие скача с 10 000 лева. Туроператорите с най-голям оборот могат да си осигурят увеличение на лимитите на отговорност на застрахователя с 50 000 лева, ако заплатят със сто лева по-голяма годишна вноска за тази полица. Предоставяната от МЗК "Европа" доброволно ниво също има девет междинни нива. Компанията дава възможност и за разсрочено плащане.
Застраховката гарантира възстановяване на предплатените от клиента суми, когато пътуването не се е осъществило по вина на фирмата организатор. Всеки туристът ще бъде обезщетяван от компанията застраховател и когато е получил само част от заплатените в туристическия пакет услуги. С наличието на тази задължителна застраховка разходите, свързани с връщането на туристите до началния пункт на пътуването, също се поемат от застрахователя в случай на фалит на туроператора.
Условията за получаване на обезщетение по такава полица след реализация на риска засягат както туроператора, така и туриста. За да имате право на обезщетение, трябва да сте в списъка на пътуващата група, който туристическата компания трябва своевременно да предостави на застрахователя. Другото необходимо условие е да бъдат предоставени надеждни доказателства за направените извънредни разходи вследствие на застрахователното събитие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив