14 Април 2021, 03:53 Днес (0) | Вчера (15)

Понижава се общият показател на бизнес климата

29 Април 2013 12:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 април 2013, 12:59

Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната

През април 2013 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.6 пункта спрямо равнището си от предходния месец, което се дължи изцяло на спада на показателя в промишлеността, съобщи НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 4.2 пункта в сравнение с март поради изместване на мненията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”. Анкетата регистрира леко подобрение в оценките им по отношение на производствената активност, като и очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни.
Средното натоварване на мощностите през април е с 3.4 пункта под нивото от януари и достига 68.0%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци, но следва да се отбележи, че този излишък намалява през последните три месеца.
Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 53.4 и 47.9% от предприемачите.
По отношение на продажните цени мениджърите очакват запазване на равнището им през следващите три месеца.

През април съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 4.4 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. В следващата половин година стопанските ръководители очакват и увеличение на новите поръчки в строителството, което според тях ще доведе и до известно активизиране на дейността в краткосрочен план. Същевременно обаче анкетата отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.
Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следват финансовите проблеми, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. Относно продажните цени в строителството мениджърите не очакват те да се покачат през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” остава приблизително на равнището си от предходния месец. Прогнозите на търговците на дребно за развитието на бизнеса в отрасъла през следващите шест месеца са по-благоприятни. Регистрира се повишен оптимизъм в очакванията им и по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца.
През април анкетата отбелязва засилване на негативното влияние на фактора „несигурна икономическа среда” (с 24.3 пункта), който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с недостатъчното търсене.
По отношение на продажните цени по-голямата част от търговците на дребно предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През април съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се подобрява с 0.6 пункта спрямо мартенското си равнище поради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги обаче са по-резервирани.
Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.
Очакванията на мениджърите за продажните цени в сектора на услугите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив