02 Юли 2020, 11:53 Днес (7) | Вчера (10)

Пострадали от наводнението в Бисер са завели дела за над 2 млн. лв.

31 Юли 2017 09:21 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 юли 2017, 09:27
БГНЕС, Бисер, архив

В София ще се гледат 30-те иска срещу общината в Харманли и МО

През февруари 2012 г. Бисер се озова под вода, след като се скъса язовирна стена и преля р. Харманлийска.
Над 30 граждански дела с искове за над 2 млн. лв. са завели пострадали от наводнението в с. Бисер, показа проверка на "Сега" в деловодството на Софийския градски съд.

Хората съдят общината в Харманли и Министерството на отбраната. Има и дела за шестцифрени суми - едно от тях е за 500 хил. лв., има и за над 100 хил. лв. Средната цена на исковете за около 70 хил. лв. - пресметнато за 30 иска, прави над 2 млн. лв. В повечето случаи ищците са освободени от плащането на 4-процентната съдебна такса.

Хасковското село Бисер бе пометено на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир "Иваново". Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината.

Исковите молби на пострадалите са идентични. В тях се твърди, че с бездействието на отговорните служители от общината и министерството, които са стопанисвали язовира, се е стигнало до срутването на язовирната стена. В едно от делата например семейство претендира за 65 хил. лв. за унищожения недвижим имот, още 10 хил. лв. за погинала покъщнина и по 5000 лв. нематериални вреди за изживения стрес, разочарование, неудобство от загубата на имуществото си.

От МО оспорват исковете с аргумента, че язовирът не е тяхна собственост и не го стопанисват. От общината обаче твърдят, че МО притежава съоръжението и затова те не са могли да правят нищо по него.

Всички дела са заведени от един и същ шуменски адвокат ден преди февруари т.г. да изтече 5-годишната давност. Той е същият, който представлява и пострадалите от Хитрино, които водят също дела за милиони.

Дни след като изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат граждански дела за обезщетения, прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. На 19 юли обвинителният акт срещу нея беше внесен в Районния съд в Харманли.

Това може да даде повод на гражданските съдии да спрат делата за обезщетения в очакване на окончателна присъда срещу Узунова. Магистрати допуснаха, че спирането може да бъде отменено от горната инстанция, тъй като исковете не са срещу областната управа, а срещу МО и общината.

Ако прокуратурата беше повдигнала обвинението на Узунова, преди да изтече давността за исковете, вероятно гражданските дела щяха да бъдат насочени към областната управа, допускат съдии.

Според обвинителния акт като областен управител Узунова не е изпълнила задълженията си по Закона за защита при бедствия и по Закона за водите. Преди и към момента на наводнението между община Харманли и Министерството на отбраната е имало "отрицателен" спор за собствеността на язовира, пишат още прокурорите. Поради неизяснения статут на практика язовирът не се стопанисвал и поддържал от никого. При такъв спор за собственост по закон областният управител трябвало да осигури поддръжката и нормалната техническа експлоатация на язовира. А тя не го направила, въпреки че до нея имало и сигнал, че съоръжението е потенциално опасно и в предаварийно състояние.

Неясно е защо делата за обезщетения са заведени в София, коментираха магистрати пред "Сега". Законът го допуска, но принципът при такива казуси е пострадалите да са максимално улеснени. В случая те и свидетелите им ще трябва да пътуват до София. По всяко гражданско дело ще бъде назначена експертиза и вещите лица ще трябва да ходят до мястото на инцидента. Това ще забави и ще оскъпи процеса. До съдебна каша ще се стигне и ако наказателният съд признае Узунова за виновна, а гражданските съдии присъждат обезщетения за сметка на МО и общината.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив