25 Май 2020, 07:21 Днес (0) | Вчера (1)

Предупреждават със стикери паркиралите на кръстовища в синя или зелена зона

18 Април 2019 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 април 2019, 12:32
СДВР-Фейсбук

Паякът ще вдига колите, дори ако шофьорите са си платили престоя

Водачите на автомобили, които паркират на забранени места в районите на "синя" и "зелена" зона в София, ще бъдат предупреждавани за нарушението със стикери. Ако шофьорите не са преместили автомобилите си, те ще бъдат вдигани с "паяк" по разпореждане на инспектор на ЦГМ или на полицай, съобщиха от Центъра за градска мобилност.
Санкцията е насочена към шофьорите, които си позволяват да паркират в района на кръстовище или на уличното платно, което е в нарушение на Закона за движение по пътищата. До момента те подлежаха на санкция само от полицията. Със заповед на кмета на Столичната община се разшириха правомощията на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) за по-бързо действие срещу нарушителите и вече има 10-членен екип, който действа като "служба за контрол".
Служителите, които към момента контролират заплащането на паркирането в зоните, ще отговарят и за паркираните в нарушение на Закона за движение по пътищата автомобили, като първо ще залепят съобщение на предното стъкло, че предстои вдигане и откарване на колата в наказателен паркинг, дори ако водачът си е платил престоя, а след това ще изпращат сигнал до диспечера в ЦГМ. Той ще преценява кога да дойде "паяк" – в зависимост от това на коя улица е колата и колко пречи на движението. Самата процедура на репатрирането ще става след изричното разпореждане на инспектор от ЦГМ или полицай от "Общинска полиция".
Във времето до идването на "паяка", водачът има възможност да се информира от стикера, да премести колата и да избегне санкцията. Целта е шофьорът да разбере, че е нарушител, а не веднага да се налагат санкции. Зоната за платено паркиране е разделена на пет сектора. Всеки ден в един от тези сектори контролът ще бъде засилен - с повече контрольори и "паяци".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив