25 Януари 2020, 05:22 Днес (0) | Вчера (13)

Предупреждение: След 5 години всеки втори - с наднормено тегло

09 Октомври 2019 14:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2019, 14:04

Ако обиколката на талията при мъжете е над 102 см. и над 88 см. при жените, се приема, че има повишен риск от развитието на хронични заболявания

"Очаква се след 5 години всеки втори да е с наднормено тегло. В момента 40% от хората над 18 години в света имат този проблем”. Това каза в националния пресклуб на БТА проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница, предаде Дарик. По думите му проблемът е по-голям при жените, отколкото при мъжете, а България се нарежда на едно от първите места по показателите за наднормено тегло и затлъстяване, предава БТА. "32% от българките са с наднормено тегло”, посочи проф. Каменов.
"Индексът на телесна маса е обективен критерий, който показва дали човек страда от затлъстяване, но не само теглото е важно за определяне на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване”, каза доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същата болница.
Лекарят обясни, че разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и др. също е от съществено значение. Ако обиколката на талията при мъжете е над 102 см. и над 88 см. при жените, се приема, че има повишен риск от развитието на хронични заболявания.
Усложненията, които може да настъпят вследствие на затлъстяването, са сънна апнея, дислипидемия, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, тумори, остеоартрит, депресия и др. "Рискът от развитие на усложнения намалява значително, ако телесното тегло се редуцира поне с 5%”, каза още доц. Попиванов.
"Затлъстяването може да се коригира, но към болестта трябва да се подхожда мултифакторно”, каза Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница. "Терапията трябва да включва физически упражнения, промяна в начина на живот, в начина на хранене, а когато се налага, се включват медикаменти или бариатрична хирургия”, обясни още доц. Темелкова.
Лекарят подчерта, че в страната ни има регистрирани три медикамента за намаляване на теглото. "Няма универсална диета”, каза още тя и уточни, че липсата на яйца и мляко в храненето на веганите крие рискове. "Четири-пет парченца френски сирена и чаша червено вино набавят нужното количество калории за деня”, подчерта тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив