03 Октомври 2024, 22:22 Днес (1) | Вчера (3)

През юли пазарът достигна своя максимум от 2008 година

09:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2024, 09:55

От януари до юли 2024 г. темпът на растеж на застрахователните продажби в Казахстан се увеличи значително на годишна база. Появиха се нови лидери, демонстриращи големи обеми на продажби, според председателя на борда на Freedom Insurance Азамат Керимбаев, пише Allinsurance.kz

Темпът на растеж на продажбите на казахстанския застрахователен пазар за 7-те месеца на 2024 г. се увеличи значително в сравнение със същия период на миналата година. Бившите лидери на пазара се заменят с нови, които демонстрират големи обеми продажби.

Нови силни играчи се обявиха шумно. Председателят на Управителния съвет на Freedom Insurance JSC Азамат Керимбаев обясни защо тези промени ще имат положително въздействие върху пазара .

Тази година за първи път през последните 17 години застрахователната компания Halyk Life зае първо място в класацията, като събра най-много премии за 7 месеца на тази година - 166 милиарда тенге. Тя представлява животозастрахователния сектор. Ръстът на продажбите за Halyk Life през същия период възлиза на 90%.

"Събираемостта на застрахователните компании се увеличи значително тази година. Само през юли 2024 г. според Националната банка те възлизат на исторически максимум от 168 милиарда тенге. Бих искал да отбележа, че в цялата история на моето наблюдение, от 2008 г. насам, това е най-високият обем на продажбите. Тази цифра е с 40% повече в сравнение със същия период на миналата година. Директните застрахователни премии също растат - 825 милиарда тенге такси за 7 месеца, което е с 37% повече в сравнение със същия период на 2023 г.", отбелязва застрахователят.

Броят на действащите застрахователни договори възлиза на близо 9 800 000, като от началото на годината се е увеличил с 13%. Експертът обяснява това с увеличаването на продажбите на доброволни застраховки КАСКО. Животозастрахователните компании също имат принос за ръста в броя на договорите. За 7 месеца са сключени пенсионни анюитетни договори за 192 милиарда тенге, увеличението на този вид застраховка е 200%. Имущественото застраховане нарасна със скромните 11%, след като беше водещият продукт в индустрията миналата година. Сега този вид е на второ място по колекции със 162 милиарда тенге. Третото място е за животозастрахователния продукт, който нарасна с 20%, събирайки 136 милиарда тенге. Следват задължителната застраховка "Отговорност на работодателя към работниците и служителите", доброволната застраховка "Злополука", след това доброволната застраховка КАСКО, доброволната медицинска застраховка и след това доброволната застраховка "Гражданска отговорност".

"От първите 5 продукта по обем на таксите първите три се отнасят за доброволни видове застраховки, а останалите два – за задължителни. Пазарът расте благодарение на доброволните видове застраховки, които по един или друг начин са свързани с банковия сектор. Банките и кредитните организации издават необезпечени заеми, които включват застраховка срещу злополука, застраховка живот, а застраховката за апартаменти и автомобили е вградена в ипотечното кредитиране и заемите за автомобили", обяснява Азамат Керимбаев.

Сред най-интересните играчи лекторът отбеляза BCC (Bank Centercredit), която изкупи Sinoasia Insurance Company, която преди това се занимаваше със здравно осигуряване. Това позволи на банката да увеличи портфейла си от кредити за автомобили. "За първата половина на 2024 г. той възлиза на 481 милиарда тенге (увеличение с 86 милиарда). Като компания-майка на Sinoasia Insurance Company, BCC застрахова обезпечения по кредити за автомобили в нея. Следователно за първата половина на 2024 г. таксите за КАСКО от тази застрахователна компания възлизат на 9,2 милиарда тенге, което е с 2,2 милиарда тенге повече от миналата година. ЗК "Синоазия” също е увеличила значително продажбите на доброволни автомобилни застраховки КАСКО. "За 7 месеца на 2024 г. е събрал 13,3 милиарда, с ръст от 41%. Благодарение на подкрепата на банката Sinoasia Insurance Company активно се развива и смятам, че това е нов играч, който ще заеме добър пазарен дял", смята експертът. Той допълни, че наскоро БЦК е получила разрешение да създаде дъщерно дружество на ЗД "БЦК Живот", което ще застрахова кредитополучателите на банката.

"Сега няма ясен лидер на пазара, но има няколко големи играчи, които не могат да бъдат отхвърлени. Това отчасти се дължи на преразпределението на ресурсите между четирите финансови групи. Това са Eurasian Financial and Industrial Group, финансовата група Nomad, Freedom, Halyk. На едно ниво с тях се издига и нов играч - Синоазия Иншурънс Къмпани с подкрепата на BCC, която постепенно ще заеме пазарния им дял. Всички тези компании ще покрият по-голямата част от пазара и ще го разпределят помежду си. Конкуренцията между тях ще се увеличи, което означава, че качеството на продуктите и услугите ще се подобри", обясниха от застрахователя.

По-нататъшните промени в структурата на пазара могат да бъдат свързани с развитието на цифрови продукти, предимно цифровизацията на плащанията. "Нашата компания има добри перспективи тук благодарение на услугата DTP.kz. 80% от потребителите на DTP.kz са клиенти на други застрахователни компании. Те срещат нашата услуга и виждат, че всичко може да се обработи много бързо. Надявам се, че това ще помогне на хората да се доверят малко повече на застрахователните компании", надява се той.

Друга пазарна тенденция е работата в рамките на застрахователни пулове. Създаването им е инициирано от правителството на страната. "Скоро ще стартира пул за застраховка "Гражданска отговорност" на медицинските работници. Обсъждат се и различни схеми за застраховане при катастрофални събития. Тези инициативи могат да бъдат класифицирани като застраховане на финансови загуби. За да работят пълноценно тези застрахователни механизми, е необходимо да се разбере алгоритъмът за събиране на пари, както и да се оцени минималният размер на всеки от тези фондове. Участието на правителството също трябва да бъде оценено. Едва след събирането на всяко едно от тези средства механизмите ще могат да заработят като реални застрахователни инструменти", заключи експертът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7666
GBP 2.4796 2.4887 2.3482
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив