29 Март 2024, 14:51 Днес (9) | Вчера (11)

Проект: Всяка кола - с екочип

15 Април 2019 15:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 април 2019, 15:23

Категоризират возилата в пет групи по екологичност

Заради мръсния въздух предстои оборудване на автомобилите с чип, който ще показва каква екологична категория е возилото. Мярката е залегнала в проект на промени към Наредбата за техническите прегледи на пътните превозни средства, а отговорната за това институция е агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство.
Според Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух е отчетено лошо качество на атмосферен въздух у нас, а основна причина за това е вредното въздействие на моторните превозни средства, свързано с емисиите им от отработилите газове.
По подобие на големите европейски градове и у нас общините обявиха инициатива да се ограничи движението на возила, които отделят голямо количество вредни емисии, като идеята е колите да не бъдат допускани в определени части на населеното място в дни с пикови стойности на замърсяването на въздуха.
Проектът предвижда категоризиране на МПС-та в пет екологични групи на база екологичната категория (EURO категория) или датата на първа регистрация и резултатите от проверката на съдържанието на въглероден оксид (СО).  Електрическите автомобили, както и тези, задвижвани с водородна горивна клетка, ще поподат в най-чистата – пета екологична група. Колите с газови уредби (на втечнен-нефтен газ или сгъстен природен газ) също ще минават към екологичната група.
Екологичните групи на колите ще бъдат определяни по време на годишните технически прегледи или извънредно, като бъдат измерени стойностите на емисиите на СО или димността.
Когато определянето на екологичната група се извърши по време на техническия преглед, ще бъде издавано Удостоверение за екологична група на съответното МПС, върху което ще се поставя стикер с номера на знака за екологичната група. В този стикер ще има вграден идентификатор, позволяващ четене и запис на информация от голяма дистанция, в това число и информация за екологичната група на моторното превозно средство. Данните от знака за периодичен преглед за проверка на техническата изправност ще могат да бъдат четени от специални уреди.
Когато техническият преглед бъде извършен в пунктовете за регистрация или в друга държава, определянето на екологичната група ще се извършва в съответната категория контролно-технически пункт, по искане на собственика на превозното средство. Предвиденият краен документ е Удостоверение за определяне на екологична група на моторно превозно средство, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група.
Отпада изискването за издаване на удостоверение за техническа изправност - част I и част II, като данните от периодичния преглед ще се отразяват в един документ.
Според някои новата наредба цели да се оскъпят цените за ГТП заради чипове и четци, а на практика категоризирането на возилата няма да допринесе за по-чист въздух.
Мнения по проекта на наредба могат да бъдат давани до 13 май 2019 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив