29 Март 2024, 15:50 Днес (10) | Вчера (11)

Румънски автосервиз и Евроинс се скараха, търсят истината в съда

07 Февруари 2013 12:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 февруари 2013, 09:16

Майсторите си искат парите, застрахователят ги обвини, че са кожодери

Румънски автосервиз обвини „Евроинс Румъния” в неизплатени задължения. Според Autodaris, компанията дължи пари на майсторите за извършени услуги – ремонт на автомобили, застраховани в „Евроинс”. Сервизът е ангажирал в своя подкрепа асоциацията на частните автосервизи - Asociaiei Societilor de Service Auto Independente (ASSAI), към която принадлежи заедно с още 2 сервиза. Заради този казус през октомври 2012 г. в браншовата организация са подадени 259 жалби, през ноември – 365 жалби, а през декември – 401 жалби, съобщи изданието Ziarul de constanta. 

От ASSAI се жалват, че усилията им да склонят ръководството на „Евроинс Румъния” за погасяване на „висящите” задължения, са напразни и застрахователят категорично отказва да даде пари.

По тази причина в началото на февруари асоциацията е сезирала медиите, всички институции и румънската надзорна комисия – Comisia de Supraveghere a Asigurrilor, която трябва да направи разследване и да се произнесе в едномесечен срок.

От застрахователната компания категорично не са съгласни с интерпретирането на казуса.

„Евроинс Румъния” е част от „Евроинс Иншурънс Груп”, която оперира под шапката на „Еврохолд България”. Потърсен за коментар от ИНСМАРКЕТ, Асен Христов, председател на Надзорния съвет на „Еврохолд България”, посочи, че застрахователното дружество е покрило всички свои задължения и не дължи никакви пари на сервиза.

Проблемът се появил заради това, че румънският автосервиз налага нереално високи ставки за положен труд. За пример Христов посочи, че работен час на майстор от сервиза струва 60-70 евро. Завишение има и в цените на частите – например за смяна на броня и фар на петгодишна „Дачия Логан” от Autodaris са искали от „Евроинс Румъния“ да плати 5000 евро.
Веднага щом научили, че от сервиза изнудват румънското застрахователно дружество, от „Евроинс” категорично отказали да изплащат нереално високите им и предложили покриване на сметките по усреднени ставки. Евроинс Румъния” неколкократно предупреждавала Autodaris, че ще плаща по пазарни цени за извършените услуги, а не по тези, които калкулира сервизът. Майсторите обаче не били съгласни.

Твърденията са от страна на два сервиза, чиито договори са прекратени. "Евроинс Румъния" приема появилите се публикации като средство за изнудване от страна на тези контрагенти към дружеството с цел сключване на нови договори при непазарни условия, каквито предложения застрахователят получи малко след излизането на публикациите, се казва в официално съобщение на Еврохолд България.
За сведение, общият размер на претендираните суми е около 300 хил. румънски леи (около 65 хиляди евро), а дневният приход на компанията надхвърля 2 млн. леи.
В края на миналата година Евроинс Румъния увеличи съществено капитала си в съответствие със значително нарасналия обем продажби на компанията за 2012 г. Увеличението на капитала беше петото, откакто дружеството е собственост на Евроинс Иншурънс Груп.
За последните пет години инвестициите от страна на Евроинс Иншурънс Груп в Евроинс Румъния надхвърлиха 30 млн. евро, като компанията се превърна в един от най-големите застрахователи в страната.

Асен Христов посочи, че очаква по казуса да се произнесе румънската правораздавателна система. Към момента страните все още спорят извънсъдебно.

От „Евроинс Румъния” са предупредили Autodaris, че ако не оттеглят претенциите си, ще заведат дело за уронване доброто име и престижа на застрахователя, като искът ще е за 1 млн. румънски леи.

И в България шофьори, застрахователи, а и вносители на автомобили също познават сервизи, които калкулират работните си ставки по цени, високи дори и за най-развитите страни от ЕС. Застрахователи масово се оплакват от завишено тарифиране на труда при щети, покривани от автомобилната застраховка "каско".

Засега обаче у нас все още няма заведено дело срещу автомобилен сервиз.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив