06 Октомври 2024, 20:26 Днес (0) | Вчера (0)

Синдикатите искат фирми, бавещи заплати да бъдат отрязани от обществените поръчки

17 Септември 2013 16:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 септември 2013, 16:16

Според синдиката крайно недостатъчно е до търговете по ЗОП да не се допускат само фирми, които не са внасяли дължимите осигурителни вноски

От КНСБ поискаха фирми, които не са изплатили заплатите на работниците си и не спазват трудовите норми да не бъдат допускани до конкурси за обществени поръчки. Освен това синдикатът иска български фирми да са с предимство при конкурсите.

Въпреки заложените положителни промени в проектозакона за обществените поръчки, в него все още има значителни пропуски. 

Това се посочва в позиция на КНСБ във връзка с внесения от Министерския съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки /ЗОП/. 

Според синдиката крайно недостатъчно е до търговете по ЗОП да не се допускат само фирми, които не са внасяли дължимите осигурителни вноски. 

Недопустимо е поръчки да се печелят от фирми, които не изплащат работни заплати и не спазват законови и договорени трудови стандарти, посочват от синдиката. Това задължение трябва да съществува, както към участниците в процедурите, така и към подизпълнителите на обществената поръчка, се допълва в позицията. 

От КНСБ смятат, че трябва да се отхвърли възможността за кандидатстване на офшорни фирми, да не се допуска /освен в строго определени случаи/ процедурите да се печелят с дъмпингови цени и съкратени срокове, а в последствие чрез анекси да се договарят условия, различаващи се от първоначалните и с по-голяма полза за изпълнителя. 

От синдиката предлагат с предимство да участват български фирми, пряко свързани с предмета на обществената поръчка, ако това не противоречи на европейското законодателство. 

Голяма част от предложените промени в ЗОП КНСБ намира за необходими, като намаляване на необходимия документооборот за участие, улесняване достъпа на малки и средни фирми до обществените поръчки, ограничаване възлагането на поръчки без конкурс, недопускане до участие в процедурите на свързани фирми.

Синдикатът посочва като особено важни текстовете за недопускане до участие в търговете на фирми, имащи задължения по вноски за социалното осигуряване, както и на фирми, осъдени по смисъла на Наказателния кодекс.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив