03 Март 2021, 15:33 Днес (0) | Вчера (8)

Специален фонд ще спасява банковата система на Италия

26 Април 2016 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 април 2016, 16:23

Сумата на „лошите дългове” в страната достига 360 млрд. евро

Италианските власти и банките в страната се договориха за създаването на многомилиарден фонд в размер на 5 млрд. евро за спасяването на банковата система на страната. Мярката цели увеличаване на капитализацията на италианските банки и намаляване на тежестта на необслужваните кредити. решението бе взето на фона на нарастващите опасения за стабилността на банковия сектор на четвъртата по големина икономика в еврозоната. По-специално, загриженост буди влиянието на необслужваните кредити върху финансовата стабилност на Италия. Сумата на "лошите дългове” в страната достига 360 млрд. евро. Стабилността в сектора е под опасност поради спада в цените на акциите на италианските банки от началото на 2016 г., посочва "Файненшъл таймс”, цитиран от Нова телевизия и БГНЕС.

Фондът ще носи името "Атлант” (Atlante) на името на титана в древногръцката митология, държащ на раменете си небесния свод.  Най-големите италиански банки като UniCredit, Intesa Sanpaolo и UBI Banca ще инвестират стотици милиони евро във фонда, за да подпомогнат затруднените кредитори.

В замяна на частния фонд, правителството на Италия обеща да прокара законодателство в областта на банкрута и несъстоятелността в съответствие с европейските норми. Очаква се това да улесни продажбата на "лошите кредити” на италианските банки.

Фондът, който ще ръководи организацията Quaestio Capital Management, ще влезе в ролята на купувач за банките, които не са в състояние да наберат капитал на свободния пазар или да се отърват от рисковите портфейли с необслужвани кредити.

Целта на фонда е да намали размера на необслужвани кредити в банковия сектор, като подпомогне рекапитализацията на слаби финансови компании. Мерките са част от изискванията на Европейската централна банката.

Необслужваните кредити в Италия достигат една трета от общия обем на лошите кредити в еврозоната. Властите в Рим определиха фонда като "самостоятелна инициатива” на италиански финансисти, надяващи се да се предпазят от неспазване на правилата на ЕС, които ограничават използването на държавна помощ.

Премиерът Матео Ренци, който постави задачата за укрепване на италианската банкова сфера, приветства създаването на фонда и обеща, че в следващите няколко години правителството ще вземе мерки, за да се ускори събирането на дълговете от некоректните платци.

Рим трябва да се справи с държавен дълг в размер на 132% от БВП и сега разчита на това мажоритарният дял във фонда да бъде на частни инвеститори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив