25 Февруари 2021, 12:04 Днес (4) | Вчера (16)

Спипаха двама след кражби за 322 000 лв.

06 Февруари 2019 12:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 февруари 2019, 12:42

Касоразбивачите отваряли сейфове с кислород и пропан бутан

Двама 40-годишни бургазлии са с повдигнати обвинения за кражба в особено големи размери, съобщиха на пресконференция директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов, аминистративният ръководител на Окръжна прокурора – Бургас Георги Чинев и наблюдаващият прокурор Мануел Манев.

В резултат на отлична координация и взаимодействие между служителите на ОДМВР – Бургас и Окръжна прокуратура – Бургас, продължили близо половин година, са задържани извършителите на четири отделни кражби, предмет на които били парични суми, цигари и алкохол, както и над 6,5 кг  златни накити, всичко на обща стойност около 325 000 лв. При три от кражбите са разрушавани стени за проникване в помещенията, а в два от случаите - за разрязване на металните каси за съхранение е използван специфичен режещ инструмент с газ пропан-бутан и кислород. Обектите, набелязвани от извършителите, били основно складове с голям дневен оборот, съхраняван в търговските обекти, но също и заложна къща, от която е откраднато и крупното количество злато. "Ударите” са извършвани в периода от май 2017 до юни 2018 г. в обекти, разположени на територията на Айтос и Бургас.

Характерно за документираните до момента случаи е прецизното предварително разузнаване на обектите от извършителите. Те имали изключително организирана  добра логистика и успявали бързо да се освободят от откраднатите вещи, съобщи директорът на ОДМВР – Бургас. Според него, мъжете са действали в условията на висока конспиративност, което наложило работата по неутрализиране на действията им да продължи близо шест месеца.

По думите на наблюдаващия прокурор Мануел Манев кражбите са осъществявани след разбиването на стените на обектите, посредством специални устройства за заглушаването на СОТ – системите. След елиминирането им, извършителите  пристъпвали към рязане на касите.

Вчера полицейските служители претърсили седем обекта, като работата по събиране на доказателства и документиране на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава. Проверява се и информация за престъпления, извършени на териториите на други области, както и извън страната.

Двамата мъже са осъждани, като единият от тях е реабилитиран. В момента с прокурорско постановление срокът на задържането им е удължен до 72 часа. Предстои внасяне на искане за постоянни мерки "задържане под стража” в Бургаския окръжен съд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив