09 Август 2020, 02:38 Днес (0) | Вчера (0)

Статистиката отчита слабо влошаване на бизнес климата

28 Декември 2018 14:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 28 декември 2018, 16:15

През декември стопанската конюнктура в нашата страна се влоши слабо в резултат на по-неблагоприятен бизнес климат в промишлеността, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в нашата страна се понижи през декември с 0,5 пункта, заличавайки почти на напълно слабото му повишение с 0,6 пункта през ноември. Това представлява шесто влошаване на стопанска конюнктура от месец май насам, когато съответният показател достигна най-висок връх от края на 2008 година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се понижи с цели 2,7 пункта след повишение с 1,8 пункта през ноември. Влошаването е в резултат на по-резервираните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Анкетата на НСИ също така отчита стабилизация на настоящата производствена активност, като очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, посочени съответно от 37% и от 34,1% от промишлените мениджъри.

По отношение на продажните цени в промишлеността, по-голямата част от мениджърите продължават да очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През декември 2018 година показателят "бизнес климат в строителството" остава приблизително на нивото си от ноември, когато се понижи с 2,2 пункта, като последната анкета на НСИ регистрира подобрение в оценките на строителните предприемачи относно настоящото бизнес състоянието на техните предприятия, докато очакванията им за следващите шест месеца са по-резервирани.

И през настоящия месец недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават най-сериозните проблеми за дейността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" обаче нараства през декември с цели 3,2 пункта след повишение с 1,0 пункт през ноември, в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. По-неблагоприятни обаче са техните очаквания както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, посочена от 57,0% от анкетираните мениджъри, като през последния месец се наблюдава и засилване на негативното влияние на фактор "недостатъчно търсене", който измества на трето място фактор "несигурна икномическа среда".

По отношение на продажните цени в отрасъла, търговците на дребно не очакват промяна през следващите три месеца.

В същото време съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва приблизително нивото си от ноември, като очакванията на мениджърите за бизнес развитието на техните предприятия през следващите три месеца са по-резервирани, а по отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена.

И тук конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават като основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите, отчита НСИ.

Относно продажните цени, очакванията на мениджърите в сектора на услугите са те да останат без промяна в рамките на следващите три месеца.

Проучването на НСИ за декември продължава да отчита относително стабилно поведение на общия бизнес климат в страната, като той продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Днешните данни обаче не са предпоставка за ускоряване на икономическия растеж в България през последните месеци на годината, след като по-рано през декември НСИ отчете забавяне на растежа на БВП през третото тримесечие до 3,1% от 3,4% през периода април – юни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив