13 Април 2021, 22:51 Днес (15) | Вчера (15)

Стотици милиони деца са заплашени от изменението на климата, предупреди УНИЦЕФ

24 Ноември 2015 09:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 ноември 2015, 09:01
Под лиценза на creativecommons

Тежките климатични условия вредят на децата, тъй като увеличават недохранването и разпространяват смъртоносни болести като малария и диария

Световните правителствата трябва да постигнат силно ново споразумение за ограничаване на глобалното затопляне на срещата си в Париж през следващата седмица, защото го дължат на децата по света, със стотици милиони силно изложени на въздействието на изменението на климата, твърди УНИЦЕФ в нов доклад, предаде "Ройтерс".

Близо 530 милиона деца живеят в изключително силно застрашени от наводнения области, предимно в Азия, включително 300 милиона в страни, където 50 или повече процента от населението е бедно.

Около 160 милиона деца живеят в части на света, страдащи от тежка суша, над половината от тях - в Африка.

Над 115 милиона живеят на места, където има висок риск от тропически циклони.

"Знаем какво трябва да се направи, за да се предотврати опустошението, което климатичните промени могат да причинят. Би било безсъвестно да не действаме", отбелязва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Изменението на климата може да предизвика порочен кръг.

"Дете, лишено от достатъчно вода и добра канализация, преди кризата, ще бъде по-засегнато от наводнение, суша, или силна буря, по-малко вероятно да се възстанови бързо, и в още по-голям риск, когато се сблъска с последваща криза", се казва още в доклада.

Според доклада на организацията научни прогнози показват, че колкото по-амбициозни действия бъдат предприети за намаляване на емисиите, толкова повече деца ще бъдат спасени от най-лошите последици на климатичните промени.

Тежките климатични условия вредят на децата, тъй като увеличават недохранването и разпространяват смъртоносни болести като малария и диария, посочва УНИЦЕФ.

Организацията призовава нуждите на най-уязвимите хора, включително децата, да бъдат поставени на предни позиции в усилията за приспособяване към климатичните промени, както и да бъдат взети мерки за тези, които са били принудени да се преселят заради катастрофи или враждебна околна среда.

Децата също така трябва да бъдат обучавани по въпросите на климатичните промени и да им се позволи да играят централна роля, като помагат те да бъдат преодолени, допълва УНИЦЕФ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив