01 Октомври 2020, 02:36 Днес (0) | Вчера (9)

Със 100% са се увеличили цените на имотите в София последните 15 години

24 Април 2019 09:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 април 2019, 10:46

88 пъти е променян Закона за устройство на територията само за последните 10 години

Със 100 процента са се увеличили цените на имотите в София за последните 15 години, показва статистиката на Националната асоциация на строителните предприемачи, цитирана от Дарик. Изключително тромавите процедури и безрезултатния свръхконтрол на институциите имат съществен принос за това повишение, смята председателят на Асоциацията Георги Шопов. И докато на един частен инвеститор може да отнеме до три години процедурата по издаване на разрешение за строеж, за проектирането на цял градски площад, но вече по обществена поръчка, са заложени едва пет дни.
88 пъти е променян Закона за устройство на територията само за последните 10 години, казва Георги Шопов, председател на Асоциацията на строителните предприемачи. С всяка промяна процедурите по подготовка на един частен строеж става все по-сложни, а целия процес по издаване на строително разрешително може да достигне до 3 години. Резултатът от тази ситуация пък е по-високи цени за имотите, които си купуват хората, не само в София.
"Тези 30 години в администрацията, притискана от политическия модел, където протестът е загуба на избиратели, а не се гледа икономическият растеж и благосъстоянието на населението, направиха, а ние позволихме, все по-сложна и трудна нормативната база, което не работи в интерес на обществото. Ще видим пример, няма да давам имена - в момента има казус с една сграда в София. Според вас нормално ли е едно развито общество със законова база от 150 години в тази област да не може да каже със седмици за сградата строителното разрешение валидно ли е, или не", каза Шопов.
И докато на различни държавни органи им отнема три години да проверят намерението на един частен предприемач да инвестира пари в даден строеж, то когато се харчат обществени средства, сроковете за подобни процедури са нереално кратки. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на  Камарата на архитектите в България арх. Петкана Бакалова: "Укрепване на училище в Панчарево, за да е обществената поръчка за укрепване на училище, това означава, че то има конструктивни проблеми и е опасно. За 4 дни е невъзможно нито да се изчисли статиката, нито да се направи обследване, нито да се дадат качествени проектни решения. Други подобни случаи - Сливница, площад от 5000 кв.м 5 дни. Това са едни от най-фрапантните случаи, които искат да покажат следното,че тези обществени поръчки имат две възможности - или проектантът е предварително избран, изготвил е проекта и обществената поръчка се провежда, за да може той да вземе, или общините понякога слагат скрито срокове за проектиране след предаване на документацията в т.нар. срок за отстраняване на забележките", посочи Бакалова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив