13 Април 2021, 22:21 Днес (15) | Вчера (15)

С 30 на сто скача данъкът за две трети от колите

17 Октомври 2018 09:04 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 октомври 2018, 09:10

Режат ползващите данъчни облекчения за няколко жилища

30 на сто увеличение на данъка грози собствениците на 2,4 млн. от общо 3,6 млн. автомобила у нас от началото на следващата година. Това може да стане реалност от догодина, след като депутатите от финансовата комисия на парламента приеха промени в Закона за местните данъци и такси на първо четене, пише в. Монитор.
Данните за броя на автомобили е по данни на КАТ към края на 2017 г. Какво се променя в облагането на МПС-та? Най-общо казано концепцията за облагане на автомобилите. Досега те се собствениците плащаха на имуществена база, която се формира от мощността на автомобила и годините му. Сега вече се добавя още един компонент – екологичен, според който ще плащаме повече или по-малко от това колко замърсява колата му, на и в коя община живеем. "През този екологичен компонент ще се коригира и данъкът в посока увеличение на данъка за замърсяващите околната среда автомобили и намаление на данъка за тези, които са с последна категория Евро 6", коментира промените шефът на финансовата комисия Менда Стоянова. Но няма конкретна сметка с колко се увеличава данъка, защото конкретния размер на ставката се определя от Общинските съвети. "Може да се изчисли само процента на бъдещето завишение, което няма да надхвърли 30 на сто", допълни Стоянова. Синдикатите и работодателите подкрепиха промените.

От КНБС са "за" заради екологичното въздействие, въпреки че ще се  "натоварят повече ниско доходните групи", които карат основно стари коли. Даже оповестиха данни, че колите над 15 години са 87 на сто от всички коли по пътищата. Част от работодателите са готови да отидат и предлагат екотаксата.  

Други данъчни промени ще ограничат ползването на данъчните облекчения за основно жилище, като на общините се даде законово основание да облагат тези, които са се опитвали да избягват облагането на жилищата им. "В момента много хора декларират по няколко жилища в различни общини като основни и по този начин ползват 50 на сто облекчения на данъка за всяко едно от тях", аргументира се Стоянова.Опозицията в лицето на БСП обвини финансовото министерство, че не са предоставили финансов разчет на промените. Стоянова контрира червения депутат Румен Гечев с думите, че народните представители определят данъчната основа и диапазон на данъчни ставки, а общините да имат по-голяма възможност да са конкретни въз основа на големината на населеното място и др.  

От сдружението на общините предлагат ново забавяне във въвеждането на промените в данък "смет". Сега общинарите предлагат новата формула да влезе в сила от 2021 г., когато се предвижда да има преброяване на населението.
"Така няма да се карат хората да ходят в общините и да попълват декларации колко души живеят и други обстоятелства, а това да се случи автоматично от резултатите на преброяването, обоснова предложението си изп. директор на НСОРБ Силвия Георгиева. По думите на Менда Стоянова има логика в предложението с цел да се облекчат от административната тежест хората.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив