12 Октомври 2024, 23:22 Днес (0) | Вчера (5)

Търсят се външни експерти в конкурсите за обществени поръчки

21 Април 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Министерството на икономиката призова бизнеса за съдействие

Квалифицирани хора за външни експерти в комисиите, които ще разглеждат офертите при обществените поръчки, търси икономическото министерство. Това стана ясно вчера на обсъждане с бизнеса на новия Закон за обществените поръчки, който ще влезе в сила от 1 октомври. С него се създава специална агенция, която ще провежда и контролира конкурсите за обществените поръчки, както и арбитражен съд за разрешаване на споровете.
Предстои да изпратим на различните професионални организации критериите, на които трябва да отговарят външните експерти в отделните области, заяви зам. финансовият министър Евгения Колданова и призова бизнеса за съдействие. Агенцията за обществени поръчки ще публикува в Интернет страницата си списък с външните експерти, които възложителите могат да ползват. Ведомството ще поддържа база данни и за самите възложители. В момента работим с колегите от другите министерства по тяхното изготвяне, заяви Колданова.
В Интернет новата агенция ще пусне и списък на държавите, в които българските фирми имат право да участват в конкурси за обществени поръчки. Възложителите у нас сами ще преценяват дали да приемат, или отхвърлят оферта на фирма от страна, която не допуска наши фирми, поясни зам.-министър Колданова. По силата на закона обаче офертите, в които делът на стоките от страни извън този списък е повече от 50%, ще се отстраняват от конкурс. Две са в момента кандидатурите за изпълнителен директор на агенцията, каза Колданова, но отказа да назове имена. Директорът ще бъде избран след конкурс.
 
ЗАСЕГНАТИТЕ САМИ ЩЕ ИЗБИРАТ АРБИТРИТЕ
СЪС създаването на арбитражен съд към Агенцията за обществени поръчки ще ускорим разрешаването на споровете между участниците в конкурсите, заяви депутатът от НДСВ и председател на Икономическата комисия Валери Димитров. Този арбитраж ще бъде специализиран и няма да се конкурира с другите подобни съдилища към бизнесорганизациите. Засегнатите страни ще могат сами да избират арбитрите при разрешаването на споровете. Така те ще имат пълна независимост, смята Димитров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив