16 Юни 2024, 19:34 Днес (0) | Вчера (0)

Учители от цялата страна „играха“ финансови работилници „За парите и други важни неща“

03 Октомври 2016 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2016, 17:37

В учебното помагало „За парите и други важни неща“ са разработени актуални за младите хора теми

Може ли обучението по финансова грамотност да е забавно? Колкото и да звучи невероятно – отговорът е категорично  "Да"! Такова е мнението на близо 40 учители от цялата страна, които преминаха обучение по проект Финансови работилници "За парите и други важни неща" на 30.09 – 01.10.2016 г.  Той се реализира от фондация "Инициатива за финансова грамотност" с подкрепата на NN България.

Това е поредният проект на Фондация "Инициатива за финансова грамотност" , свързан с финансово обучение. В учебното помагало "За парите и други важни неща" са разработени актуални за младите хора теми, като: как се прави бюджет, финансовите аспекти на това, какво ще учим,  за инвестициите - как да ги накараме да работят за нас, тристълбовия пенсионен модел и необходимостта да се мисли отрано за бъдещите пенсии, най-често срещани автомобилни ситуации и застраховките, които ще намалят неблагоприятните последици, за приятелството, любовта и парите, за най-важните неща, които трябва да се знаят при започване на работа и др.

Програмата е подходяща за "влизане" в професионалните гимназии като част от общата професионална подготовка на учениците; в профилираните гимназии като част от избираемата подготовка. Отделни теми могат да бъдат адаптирани и като част от общообразователната подготовка по всички учебни предмети; като част от допълнителната подготовка, която обхваща компетентности, отговарящи на интересите на учениците и подкрепящи развитието на заложбите им; в Часовете на класа, в частта за изграждане на граждански компетентности.
Обученията по проект на МОН "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)" – фаза 1.

Целта на обучението беше да се представи разработеното от фондацията Ръководство за провеждане на финансовите работилници и да се демонстрира как то може да се използва за повишаване на финансовите и житейските знания и умения на тинейджърите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив