За последните 10 години в Благоевград от 40 работещи фирми за производство на хляб и закуски са останали едва 4
За последните 10 години в Благоевград от 40 работещи фирми за производство на хляб и закуски са останали едва 4. Фалитите на предприятията са заради нелоялната конкуренция и липсата на защитна минимална цена на хляба, предава БНТ.
Петър Иванов произвежда хляб от 25 години. Той е председател на Сдружението на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевградска област. Казва, че е необходим специален закон за хляба, който да определи минимална защитна цена, която да не бъде под 90 стотинки за 700 грама. Убеден е, че тези, които продават на пазара хляб под тази цена, печелят като добавят оцветители, емулгатори и подобрители за сметка на качеството.
Според Иванов цените на суровините и разходите в производството са както в европейските страни, но у нас продуктите са по-евтини. Признава, че успява да е на пазара не за сметка на качеството, а защото се е регистрирал по стандарт "България”. Откакто се е регистрирал по този стандарт, хлебопоризводителят печели доста обществени поръчки в Благоевградска област. Казва, че малко от колегите му правят подобна регистрация, заради тежката процедура, изискванията и непрекъснатия контрол от Агенцията по храните.