07 Март 2021, 08:40 Днес (0) | Вчера (0)

Финансовият сектор е загрижен относно способността на компаниите от ЕС да прехвърлят лични данни на САЩ

09 Октомври 2020 10:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2020, 10:50

Insurance Europe, заедно с група от други асоциации на финансовия сектор, се обърна към Европейската комисия и Европейския съвет за защита на данните (EDPB), за да изрази опасения относно въздействието на решение от 16 юли 2020 г. на Съда на Европейския съюз ( СЕС).

Решението обезсилва "Privacy Shield", който позволява международен трансфер на данни извън ЕС, като същевременно поставя под съмнение използването на други налични инструменти, а именно Стандартни договорни клаузи (SCC) и Обвързващи корпоративни правила (BCR). Това доведе до значителна правна несигурност за компаниите, които трябва да прехвърлят лични данни от ЕС в Съединените щати и в други трети държави, като част от ежедневния им бизнес.

"За справяне с тези рискове писмото призовава Комисията да осигури правна сигурност възможно най-скоро, за да даде възможност на европейските компании да извършват своите бизнес дейности, които включват трансфер на такива данни", обяснява Insurance Europe .

Въпреки че писмото приветства намерението на EDPB да представи насоки относно "допълнителни мерки", които да бъдат въведени заедно с SCC, то също така настоятелно призовава органите за защита на данните да не налагат санкции, докато тези насоки не бъдат публикувани и не изтече достатъчен период от време, за да се даде възможност на компаниите за да го приложите.

Писмото също така призовава Комисията да актуализира SCC за международни трансфери на данни и да гарантира, че те могат да се използват като самостоятелни инструменти, без да са необходими допълнителни мерки.

Важното е, че писмото приветства започването на дискусии относно заместването на "Privacy Shield" и призовава Комисията да продължи работата си по рамка за адекватност, която позволява законно прехвърляне на данни в САЩ, като същевременно се зачита поверителността на гражданите на ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив