25 Февруари 2020, 05:39 Днес (0) | Вчера (16)

Финансовото министерство предлага вноските за втора пенсия да отиват в Сребърния фонд

23 Януари 2015 16:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2015, 10:47
Getty Images

Отпада еднократният избор на пенсионен фонд

Финансовото министерство публикува предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване /КСО/ и в Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система /ДФГУДПС/, популярен като "Сребърен фонд" и мотиви към тях.

Предложените текстове са в отговор на отправените критики по влезлите в сила от 1 януари 2015 г. промени в КСО по предвидения механизъм за избор на осигуряване на лицата, родени след 31 декември 1959 г., а именно лицата да имат право на избор на осигуряване в държавното обществено осигуряване или и в универсален пенсионен фонд.

Дава се възможност за осигурените лица и самоосигуряващите се, родени след 31 декември 1959 г. да изберат да се осигуряват във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване (ДОО), като се предвижда този избор да не е еднократен. В случай, че лицето избере да се осигурява във фонд "Пенсии"– с увеличена осигурителна вноска в размера на вноската за УПФ, натрупаните средства по индивидуалната му партида се прехвърлят в Държавният фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система или т.нар. Сребърен фонд в 6- месечен срок.

Лицата, които са избрали да се осигуряват във фонд "Пенсии”, могат да поискат отново да се осигуряват в универсален пенсионен фонд, като промяната на избора може да се осъществява веднъж на 1 година, от последния избор. В този случай, средствата им прехвърлени в Държавният фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система се прехвърлят обратно в избран универсален пенсионен фонд. По този нов ред се дава гаранция, че преведените средства от индивидуалните партиди на лицата ще бъдат "съхранявани" в Сребърния фонд, се казва в мотивите към предложението.

Само в случай, че лицата, родени след 31 декември 1959 г. изберат окончателно да се осигуряват в ДОО, при отпускането им на пенсия от ДОО, средствата от Сребърния фонд се прехвърлят към фонд "Пенсии" на ДОО. В този случай на лицата се отпуска пенсия в пълен размер и индивидуалният им коефициент не се намалява, съгласно предложените в законопроекта нови алинеи в чл. 70. Предвижда се последният избор на осигуряване да се осъществява не по-късно от 5 години преди възрастта по чл. 68, ал.1 от КСО.

За осигурените лица, които се осигуряват в УПФ, при отпускането им на пенсия от ДОО, за периодите на осигуряване само в ДОО, индивидуалният им коефициент по чл.70 от КСО не се намалява. За периодите на осигуряване в УПФ индивидуалният коефициент се намалява на база на съотношението между размерите на осигурителните вноски за УПФ и за фонд "Пенсии" от ДОО за съответния период.

При първоначално възникване на осигуряването, за лицата родени след 31 декември 1959 г. се предвижда вместо увеличената осигурителна вноска да постъпва във фонд "Пенсии" /в размера на вноската за УПФ/, да постъпва в избран универсален пенсионен фонд, като в случай, че лицето не избере фонд в срок от 3 месеца, да се извършва служебно разпределение в УПФ, както е действащият механизъм до 31 декември 2014 година.
Разписано е, че законът влиза в сила от 1 януари 2015 г.

Предложените промени ще бъдат основа за провеждане на ползотворна дискусия и широк обществен дебат, чиято цел  е да се постигне максимален консенсус и дългосрочно решение на  въпросите на пенсионната система в обявения срок - 31 март 2015 година. Обсъжданията ще протекат във формата на работната група към заместник министър-председателя и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, в която участват представители на социалните партньори, на заинтересованите институции, както и на политическите сили, представени в парламента.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив