05 Юли 2020, 21:55 Днес (0) | Вчера (0)

Цените на имоти "на зелено" в София настигат средните пазарни нива, според експерти

07 Март 2016 12:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2016, 12:54

Основно предимство на сделката в ранен стадий на строителството е възможността клиентите да участват активно в проектирането на вътрешното разпределение

Цените на имотите "на зелено" в София постепенносе изравняват със средните пазарни нива на вече готовите жилища. Ако до момента проектите без Акт 16 се търгуваха с около 15-20% по-евтино, тоот началото на 2016 г. тази разлика уверено се стопява. Тенденцията очертават от строително-инвестиционна компания, специализирана в изграждането на ваканционни обекти.

"Проучванията ни сочат, че през тези първи два месеца цените на готовите имоти се задържат по-скоро стабилни, тъй като към момента са достигнали равновесна точка. Цените на жилищата "на зелено" обаче растат със значително по-високи темпове", казва Теофил Петров, изпълнителен директор на компанията. "Ключовият аргумент за по-ниските цени досега беше свързан с калкулирането на риска - по-малката сигурност за купувачите при покупка на апартамент без разрешение за ползване. Но когато инвеститорът е доказан и финансово стабилен, този фактор губи тежестта. В същото време сделката "на зелено" носи немалко позитиви, които готово жилище не може да предложи", казва още Петров.

По думите му, основно предимство на сделката в ранен стадий на строителството е възможността клиентите да участват активно в проектирането на вътрешното разпределение на жилищата в процес на изграждане. "Купувачите имат изключително различни изисквания по отношение на ефективното разпределение,поради строго индивидуалните си нужди", казва Петров.

През последните месеци в София като че ли пазарът следва повече амбициите на предприемачите, отколкото естествените жилищни нужди на купувачите. "През последното тримесечие на 2015 г. беше отчетен спад в разрешителните за строеж, което предначертава определено затишие и купувачите, които търсят първо жилище с оптимални показатели, го усещат. За да е е стабилен сегментът, трябва да бъдат покрити всички профили на купувача, а предлагането да е проекция на търсенето", коментира Антоанета Тодорова от компанията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив