18 Юли 2024, 12:26 Днес (0) | Вчера (1)

Цифровото евро никога няма да е "програмируема валута", ограничена в употребата си

24 Януари 2023 11:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2023, 12:36

Бъдещото цифрово евро никога няма да бъде "програмируема валута", ограничена в употребата си, заяви днес високопоставен представител на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от АФП и БНР.

Финансовата институция работи усърдно върху този проект. 

"Нека бъдем пределно ясни: цифровото евро никога няма да бъде валута, която се програмира", каза Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ пред Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

Това означава, че ЕЦБ няма да може да налага ограничения за начина, по който това цифрово евро може да се харчи, що се отнася до естеството на покупките, мястото или момента, когато са направени.  

"В противен случай това би било равнозначно на емитиране на облигации, а централните банки емитират пари, а не облигации", посочи той.

Управителният съвет на ЕЦБ ще реши през есента дали да премине или не към пилотната фаза на осъществяването на цифровото евро, което се разглежда като отговор на нарастващата дематериализация на плащанията и широкото разпространение на криптовалути или цифрови версии на други валути. Това се отнася най-вече за Китай с проекта му за "цифров юан", отбелязва АФП.

Евентуалното решение на ЕЦБ да емитира или не цифрово евро ще бъде взето на по-късен етап, след като Европейският парламент и Съветът на ЕС приемат законовата рамка. 

ЕЦБ иска цифровото евро да е приобщаващо, ето защо тя работи върху "ново цифрово приложение", което да е лесно за употреба за извършени плащания чрез банкови посредници, казва Фабио Панета.

Въпреки че начините за плащания в Европа могат все още да се различават с това приложение "където и да пътувате в еврозоната, цифровото евро винаги ще бъде разпознато и ще можете да плащате с него", добави той.

Първите версии на приложението ще предлагат "безконтактни плащания и няма да се изисква кюар код, според Фабио Панета. Приложенията могат да бъдат използвани на смартфони, платежни карти, смарт часовници и други устройства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7940
GBP 2.4796 2.4887 2.3267
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив