17 Април 2021, 03:16 Днес (0) | Вчера (7)

Частните линейки в регистър, със задължителни застраховки

04 Март 2021 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 март 2021, 12:10

Частните линейки не могат да имитират колите на Спешна помощ

Парламентът регулира превоза на болни и ранени лица, извършван от линейки, извън обхвата на спешната помощ. Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще води регистър на т.нар. частни линейки, предаде Дарик. Депутатите приеха на второ четене изменения в Закона за автомобилните превози. Към момента тези линейки, които са извън системата за спешна помощ, нямат право да извършват спешна помощ, но на практика извършват медицински транспорт без никаква регулация, посочват вносителите.
С измененията се въвеждат задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност, което ще гарантира на пациентите и на държавата, че при случай на недобросъвестно изпълнение или злополука ще има финансово обезпечение на засегнатите лица.
Лицата, извършващи превози на ранени и болни, трябва да разполагат с ръководител транспорт и ръководител медицинска дейност, които да носят отговорност за предоставяните услуги.
Има и изискване за наличие на задължителен експлоатационен център, в който да се извършва предпътен контрол, и на задължителен диспечерски пункт, в който да се приемат повикванията и който да извършва първоначален триаж на обажданията - дали са за спешна помощ или за медицински транспорт.
Частните линейки ще се обозначават с наименованието на превозвача и телефонния номер за приемане на заявки за извършване на дейността.
Те не трябва да притежават външен дизайн, специфична окраска, маркировка и опознавателни знаци, които се ползват от центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) или наподобяващи ги, думите "спешна", "спешен", "бърза" и "бърз", както и отличителния знак на единния европейски номер 112. Не трябва да притежават обозначителен знак "Звезда на живота" и "Червен кръст".
"Превоз на болни и ранени лица" е превоз на физически лица или пациенти, чието състояние не е "спешно" и съответно не попадат в обхвата на понятието "спешни пациенти", записаха депутатите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив