10 Октомври 2024, 11:17 Днес (0) | Вчера (3)

Шулева получи пълна подкрепа за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол

25 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Концепцията за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол получи подкрепа от политическия съвет на НДСВ.

Концепцията за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол получи подкрепа от политическия съвет на НДСВ. Голяма част от идеите в нея са предложени от бизнеса и неправителствени организации. Предложенията бяха събирани и обобщавани в продължение на повече от месец.

Промените се налагат заради новата икономическа ситуация, в която се намира страната, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева. За приватизация остават предимно инфраструктура и монополи, които са с огромна стойност и са важни за политиката в даден отрасъл и за националната икономика като цяло. Тези предприятия се нуждаят от сериозни стратегически инвеститори, защото раздържавяването им засяга всички български граждани и интересите им трябва да бъдат защитени, посочи вицепремиерът.

Според предложените промени подготовката за приватизация на тези предприятия трябва да се извършва от отрасловите министерства. Предложението е параметрите по дадена сделка да се задават на Агенцията за приватизация от ресорните министерства. Те трябва да определят предлагания за приватизация дял, метода на приватизация, изискванията към потенциалните инвеститори, задълженията за инвестиции и за запазване на определено ниво на трудова заетост.

Агенцията за приватизация ще изпълнява ролята на агент по продажбите, който ще осъществява маркетинга и ще гарантира законосъобразното и прозрачно протичане на приватизационната процедура, включително сключване на сделките от името на държавата. Предлага се агенцията да бъде търговско дружество, което е 100 процента собственост на Министерския съвет.

Агенцията за следприватизационен контрол ще получи правото да възлага на частни юридически лица да събират вземанията на държавата по приватизационните договори. Така вместо да се увеличава администрацията, ще се реализира публично-частно партньорство. Ще се увеличи и общата събираемост на вземанията.

Друга промяна е свързана с т.нар. “забранителни списъци” за приватизация. Предвижда се те да отпаднат, но да има “задължителни” списъци с предприятия и ясни срокове за приватизацията им, които ще се готвят от отрасловите министерства и ще се одобряват от Съвета за икономическа политика към правителството и от Министерския съвет.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3345
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив